Цвеклото е незаменимо за кръвта
Златната есен и нейните дарове ни дават възможност да си набавим много от най-важните витамини, които ще ни поддържат здрави през зимата. И можем да направим това без да поемаме хапчета с шепи.
На първо място трябва да поставим цвеклото. Той е особено полезен най-вече за бебета над 6 месеца. Единственото условие е да пият сока престоял поне два часа, а не пресен. В него се съдържат желязо, калций и натрий. Няма друго средство, което да изчиства по-добре храносмилателната система. На първо място обаче трябва да се постави ефектът му върху кръвта. Освен това укрепва стените на капилярите. Самият корен е подходящ за супи и салати. Може обаче да се използва като натурален оцветител за сладкиши и кремове.
Тиквата е задължителната есенна храна за всеки. Не случайно и това е причината тя да се яде почти през всички зимни месеци. Пюрето от нея е безценно за бебетата, но над 5-месечна възраст. В нея се съдържат много малко калории, но пък от друга страна голямо количестно каротин и витамини В. Тиквата силно подобрява водно-солевия обмен. Резултатът от това е, че се извежда излишната вода от организма. Тиквата дава нови сили и на жлъчката. Печена или варена, тя е незаменима срещу запек.
Последната, но най-важна храна от топ 3 на есенните вкусотии е бялото зеле. Подходящо е за деца, но над 1 година. В него има огромни количества витамин С. Важно е да се отбележи, че той не се губи, дори и зелката да престои в хладилника известно време. Зеленчукът е богат на витамините от група В. В грипните месеци пък е задължително да имате наблизо кисело зеле, което е пълно с витамин С и ни вдига на крака за няколко дни.