Дивото прасе е любимият дивеч. Замезва се с бира
Немската кухня залага главно на месото и картофите. Затова и почти всички техни специалитети са приготвени от тези два продукти. Какъвто и вариант за приготвяне да изберете, трябва да добавите и традиционната напитка на този народ – бирата. Германската кухня е разнообразна заради многото региони, на които е разделена страната. Най-харесваното месо при германците е свинското. Различни изследвания показват, че средно германците си хапват по около 40 килограма свинско на година. Там можете да намерите и доста ястия от пилешко, патешко и гъше месо. В графата на дивеча любимото им месо си остава това от диво прасе.
Важно е да се отбележи, че и те, както българите, доста наблягат на киселото зеле. Редица гастрономи са категорични, че Германия е забележителна от кулинарна гледна точка и заслужава особено внимание.
Патица
Необходими продукти:
1 патица
1-2 зърна карамфил
1-2 зърна бахар
малко сол
1 кг кисело зеле
100 мл олио
100 мл червено вино
60-70 мл балсамов оцет
1 пълна с. л. мед
2 дафинови листа
1 к. ч. ориз
Начин на приготвяне: Сваряваме патицатав подсолена вода заедно с подправките. Когато стане готова, засилваме огъня, за да поизври бульонът. Трябва да остане не повече от 600-700 мл. Нарязваме киселото зеле и го запържваме в мазнина за десетина минути.
Прибавят се балсамовия оцет, виното и бульона и оставяме да поври отново десетина минути. Прибавяме ориза, меда и махаме от котлона. Пълним патицата с киселото зеле. Прехвърляме в тава. Прибавяме дафиновите листа. Патицата с кисело зеле се завива с фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 20-30 минути. Вадим от фолиото и оставяме да се пече на най-силната фурна за пет минути.
Салата с херинга
Необходими продукти:
300 г мариновано филе херинга
150 г сварено телешко месо
2-3 картофа
2 кисели ябълки
200 г мариновано цвекло
4 кисели краставички
100 г орехи
200 г заквасена сметана
250 г майонеза
2-3 с. л. оцет
сол и смлян черен пипер
щипка захар
2 сварени яйца
магданоз
копър
Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Нарязваме на кубчета месото, херингата, картофите, ябълките, киселите краставички. Смесваме ги в една купа, заедно с орехите. В друга купа правим соса от сметаната, оцета, солта, смленият черен пипер, захарта и майонезата. Размесваме добре и заливаме салатата. Така приготвена се поставя в хладилник да се маринова поне 3-4 часа. Преди сервирането я украсяваме със сварени нарязани яйца и поръсваме с магданоз или копър.
Кайзер питки
Необходими продукти:
500 г брашно
300 мл топло прясно мляко
40 г прясна мая (7 г суха мая)
1 с. л. захар
1 с. л. сол
75 г краве масло
1 яйце
1 жълтък
сусам
мак
1 с. л. вода
Начин на приготвяне: Докато чакаме маята да се надигне, пресяваме брашното. Нарязваме маслото на кубчета и го добавяме при брашното заедно със солта. Правим кладенче и изсипваме в него маята и яйцето. Месим меко тесто, което покриваме и оставяме да втаса за около два часа. Разточваме го и го навиваме на руло. Нарязваме го на 15 еднакви парчета. Оформяме 15 питки. Покриваме и оставяме за още половин час. Отгоре правим леки разрези с нож. Намазваме с жълтък. Поръсваме със сусам, мак и т. н. Загравяме фурната на 200 градуса и печем около 15 минути.
Щолен
Необходими продукти:
750 г брашно
50 г прясна мая
120 мл прясно мляко
230 г краве масло
150 г захар
2 жълтъка
1 ч. л. ванилова есенция
100 г нарязани захаросани лимонови корички
настъргана кора от лимон
150 г стафиди
4 с. л. ром
50 г краве масло за намасляване
щипка сол
пудра захар
Начин на приготвяне: Накисваме стафидите в ром. Разтваряме маята в топло прясно мляко. Прибавяме половината от брашното. Разбъркваме добре и оставяме на топло за 30 минути. Останалото брашно смесваме с настърганата кора от лимон, ваниловата есенция, солта и разбитите леко жълтъци. Добавяме към първата смес. Правим тесто, което месим двайсетина минути. Правим топка и го оставяме в намазнена купа. Покриваме и оставяме за един час. От втасалото тесто правим правоъгълник. Върху него поръсваме захаросаните корички и отцедените стафиди. Навиваме на руло и отнов премесваме. Пак го оставяме за час. Правим правоъгълник. Дългите страни се подгъват навътре и така стават двойно по-дебели. Дооформяме така както искаме да изглежда. Отново го оставяме за час. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за час и 20 минути. Готовият сладкиш намазваме с краве масло и поръсваме с пудра захар. Слагаме в добре изолирана кутия, в която не може да влиза въздух за две седмици.
Наденица с картофи
Необходими продукти:
500 г корнишони
400 г картофи
1 глава кромид лук
4 с. л. олио
2 ч. л. зърнеста горчица
100 г заквасена сметана
2 ч. л. брашно
150 мл зеленчуков бульон
сол и смлян черен пипер
щипка захар
2 наденици
1/2 връзка копър
Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме корнишоните по дължина. Издълбаваме семенета. Нарязваме ги на кубчета. Обелваме и нарязваме картофите на средни кубчета, а лукът - на дребни кубчета. Него задушаваме в тигана с 2 с. л. олио. Добавяме картофите, краставиците и горчицата и запържваме за кратко. В купа разбъркваме брашното и сметана. Заедно с бульона, ги слагаме при картофите. Ястието се подправя със сол, черен пипер и захар. Захлупваме тигана и намаляваме огъня на среден. Готви се 15-20 минути. Междувременно, в друг тиган, сгорещяваме 2 с. л. олио. Запържваме надениците до златист цвят. Копърът се измива и нарязва на ситно. Поръсваме ястието с копъра и поднасяме заедно с наденицата.
Немска супа с кайма
Необходими продукти:
500 г кайма
3 стръка праз лук
250 г топено сирене
200 г заквасена сметана
700 мл горещ зеленчуков бульон
3 с. л. олио
Сол
смлян черен пипер
индийско орехче
чесън на прах
сушен лук
крутони от ръжен хляб
Начин на приготвяне: Сгорещяваме олиото в голяма тенджера. Прибавяме каймата и запържваме. Подправяме със сол и смлян черен пипер на вкус. Празът почистваме и нарязваме на тънки колелца. Слагаме го при каймата и запържваме за около пет минути. Наливаме бульона и оставяме да ври на тих огън за около десет минути. Нарязваме топеното сирени и го пускаме в тенджерата. Оставяме да се разтопи и чак тогава наливаме сметаната. Разбъркваме и загряваме за кратко. Подправяме на вкус – със сол, смляно индийско орехче, чесън на прах, сушен лук. Поднасяме с крутони от ръжен хляб.