Страсти около скарата
Апетитните топчета от кайма и подправки, които обичаме на скара или пържени, са ястие, познато в цяла Европа. Кюфтетата имат чудното свойство да събират големи компании, най-често въоръжени с бира. Ако искате да блеснете пред приятелите и да разнообразите обикновената българска рецепта, ето няколко от съседите ни. Все пак в света има повече от 400 рецепти за кюфтетата, като повече от 200 са само регистрираните в Турция.
Ирландия
Необходими продукти:
600 г кайма
сланина
сол
черен пипер
1 яйце
Начин на приготвяне: От каймата се правят големи кюфтета. Завиват се напълно с филии сланина, най-добре е тя да е шарена. Вържете я с канап или закрепете с клечки за зъби. Пържи се около 15 минути или до златисто. Когато станат готови, са най-вкусни с туршия, люти чушки или просто люта салата.
Германия
Необходими продукти:
100 г свинско месо
100 г телешко месо
100 г накиснат бял хляб
1 глава лук
черен пипер
сол
ким
1 яйце
галета
сланина
Начин на приготвяне: Месото се смила по възможност преди готвенето. Смесва с хляба, предварително накиснат в малко вода. След това наситняваме и лука и го добавяме към каймата и хляба. Поръсваме с подправките. Чукваме яйцето. Оформяме голям правоъгълник. Овалваме в галета. Запържваме за кратко. След това подреждаме в тавичка и покриваме с резени сланина. Печем докато стане готово. Сервираме нарязано, а филийките приличат на истински кюфтета.
Турция
Необходими продукти:
500 г овча или телешка кайма
2 глави лук
1 връзка магданоз
1 връзка копър
3 к. ч. настърган кашкавал
1/2 ч. ч. сварен ориз
1 яйце
черен пипер
Начин на приготвяне: Лукът, магданозът, копърът и кашкавалът се наситняват. Забъркват се заедно с яйцето, каймата и ориза. Добавят се и подправките. Оформят се кюфтета. Овалват се в брашно и яйце и се пържат. Сервират се с прясна салата.
Испания
Необходими продукти:
500 г свинска кайма
1 яйце
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Каймата се замесва със суровото яйце и подправките. Оформят се четири големи кюфтета. Пържим ги. Когато станат готови се заливат с останалата в тигана запръжка. Традиционно се поднасят с печени чушки.
Белгия
Необходими продукти:
500 г свинска кайма
100 г хляб
250 г бира
4 скилидки чесън
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: Каймата се омесва добре с останалите продукти. Добавя се и наситнения чесън. Оформяме малки кюфтенца. Не ги пържим, а подреждаме в тавичка за печене. Оставяме ги във фурната за около 15 минути. Отваряме фурната и ги заливаме с 250 г бира, най-добре е светла. Оставяме да се пече още 15 минути. По желание, можете после да ги залеете със соса с бирата.
Италия
Необходими продукти:
400 г говежда кайма
200 г пилешка кайма
50 г наденица
2 яйца
галета
кашкавал
черен пипер
индийско орехче
готварска сметана
Начин на приготвяне: Каймата се с замесва с наситнената, но не смляна наденица. Чукват се двете яйца. Добавяме галетата и подправките. Идва ред и на кашкавала, който е най-добре да е настърган, за да се слепи каймата. Правят се малки кюфтенца и се пържат до златисто. След това изливаме по-голямата част от мазнината. Долейте малко готварска сметана. Оставете да ври 10 минути. Сервирайте с прясна салата.