Алхимици създали ликьора

Алхимици създали ликьора Лакомник

Първоначално напитката се използвала като лекарство

Алхимици създали ликьора
Автор:Лакомник

Ароматните ликьори, които са любима напитка на всяка дама, са създадени преди повече от 8 века. Тайна група алхимици оставили за малко основното си занимание и се отдали на създаването на ново лекарство. Те смесили билки, плодове и мед. След това залели всичко с чист спирт и оставили сместа да престои така цели няколко месеца. От дума на дума и от чашка на чашка обаче, новото лекарство все повече се пиело просто за удоволствие. Тъй като в тези времена можело да намериш дестилиран алкохол само в манастирите, ликьорът станал напитка на монасите. Те пречиствали спирт, за да лекуват, но все повече количества от него се подслаждали и изпивали.

Едва 4 века по-късно обаче, алкохолната наслада получила официален статут в европейските кралски дворци. Сещате се и кой бил сред най-големите почитатели на ликьора. Самият Крал Слънце Луи ХIV. Не минавал следобед, без да си пийне поне една чашка от сладката напитка. Започнали да се появяват различни рецепти и нови майстори. Така се появили марки ликьори, много от които не оцелели до днес. Онези, които можем все още да си купим от магазина, са създадени в най-доброто време за напитките - XX век. Точно в същия период Франция и Италия стават основна сила в производството на алкохола. Причната е, че напитката вече може да се прави лесно и евтино, защото една от най-важните съставки - захарта, се доставя от Карибите. Двете европейски държави бързо превръщат питието не в бутикова стока, а в истинска индустрия, на която те са лидери и до днес.

Рецептата обаче доста се променя през вековете. В наши дни е задължително в сладката напитка да има и ягода, макар и понякога да е в много малки количества. Добавен е и процес на дестилация. Не е учудващ и фактът, че вече е задължително да се слага и захар, вместо мед.  Ликьорът се смята за нискоалкохолна напитка. За да се свалят градусите му, се добавя и дестилирана вода. 

Има една легенда обаче, която разказва, че някоя от най-старите фирми на пазара пази в дълбока тайна онази рецепта, която алхимиците са направили преди толкова векове. Въпреки това никой не произвежда оригиналната смес. Напротив, в днешно време на пазара  могат да се намерят десетки питиета с това име. Много от тях вече съдържат съставки, които са се превърнали в традиция. Например млякото се добавя, ако искате да си спретнете т. нар. кремликьор. Не бива да пропускаме и популярния от близкото минало яйчен ликьор. Въпреки че напитката е алкохолна, можете да добавите и кафе. Истината е обаче, че всеки човек може да си създаде собствена рецепта и да забърка напитката у дома. Трябва ви само спирт, разреден с дестилирана вода и захар. Оттам нататък всичко е въпрос на фантазия. Ние обаче ви предлагаме две емблематични рецепти за ликьори - яйчен и лимончело.

 

Яйчен

Необходими продукти:

5 жълтъка

1 ванилия

200 мл. сметана

250 мл водка

захар на вкус

Начин на приготвяне: Смесваме в дълбок съд продуктите без сметана и алкохола. Загряваме сместа, но не я оставяме да заври като бъркаме непрекъснато. Тогава идва ред и на останалите две съставки - водката и сметаната. Бъркаме енергично, докато и те се загреят на котлона. Докато е още топло, се налива в шишета.

 

Лимончело

Необходими продукти:

3 лимона

250 мл водка

200 г захар

вода

Начин на приготвяне: Лимоните се измиват добре и се взима само кората им. Те се поставят в буркан с водка и 100 мл вода. Затваря се добре и се оставя да престои на тъмно поне седмица. Прецежда се. През това време кипваме захарта, заедно с 250 мл вода. Оставя се да изстине. Когато това стане, сместа се прибавя към овкусения вече спирт. Налива се в бутилки и се затваря добре. 

Още по темата
Още по темата
Гърците създали първата готварска книга
Ако се питате кой е бил първият човек в света, който е решил да запише рецептата на някоя гозба, със сигурност той е бил шумер. Древните хора си водели записки за това...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц