
Интересна рецепта за празничен десерт




Стафидите, настърганите кори и орехите се смесват в купичка и се заливат с рома.
След като престоят така около 10 минути, се кипват за 4-5 мин. В дълбок съд се замесва рядко тесто от хладкото мляко, захарта, маята и 5 с.л. брашно. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втасва за 20 мин. Към тестото се добавят останалото брашно, 125 г от маслото и жълтъците. Тестото се меси много добре. По време на месенето се добавят вече изстиналите стафиди и ядки, ванилия и сол. Тестото се слага в дълбокия съд, покрива се с кърпа и се оставя да втасва на топло за 2 часа. След като втаса тестото, се разточва на овална кора, прегъва се така, че горния край да не прихлупва долния и с точилка леко се натиска откъм прегъвката. Щоленът се слага в тава, покрита с хартия за печене, покрива се с кърпа и след 30 минути се пече на 170 градуса. Пече се малко повече от час. Готовността се проверява с клечка. Ако започне да загаря, се покрива с фолио. След като се изпече, щоленът се намазва горещ с разтопено масло и се наръсва с 1/4 от пудрата захар.

