Страната на непознатите риби и месото от кенгуру
Австралия е колкото далечна, толкова и непозната за Европа. Кухнята й пък е пълна с непознати за нас видове риба. Използват се и много меса от животни, които при ги няма на нито един друг континент. Като например това от кенгуру. Кулинарите обаче са категорични, че то успешно може да се замести с телешко. Въпреки че от времето на аборигените досега са минали доста векове, част от кухнята им се е запазила и до днес.
Яхния от кенгуру
Необходими продукти:
500 г месо от кенгуру (телешко месо)
1 глава лук
2 картофа
1 морков
1 стрък целина
1/2 ч. ч. грах
1 с. л. доматен сос
1 ч. л. къри на прах
1, 400 кг зелен фасул от консерва
олио
Начин на приготвяне: Първо запържваме месото в малко олио, докато стане кафяво. Прибавяме и почистения и нарязания на ситно лук. След като и той се запържи, прибавяме картофите, морковите и целината, нарязани на кубчета. Заливаме с толкова вода, че да покрие всички продукти. След като омекнат, добавяме граха, доматения сос, кърито, както и солта. Намаляваме температурата на котлона и оставяме яхнията да къкри около 30-40 минути. От време на време разбъркваме. Прибавяме зеления фасул малко преди яденето да стане готово. Оставяме да заври отново и махаме от котлона.
Шоколадови кексчета Лемингтън
Необходими продукти:
175 г пудра захар
220 г краве масло
2 яйца
6 с. л. прясно мляко
2 ванилии
230 г брашно
За глазурата:
120 г пудра захар
1 с. л. неподсладено какао
2 с. л. топла вода
30 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне: Взимаме меко масло и го смесваме със захарта. При непрекъснато бъркане добавяме и предварително разбитите яйца. След това слагаме и млякото и ванилията. Накрая добавяме и пресятото брашно. Разбъркваме добре, но само с лъжица, е не с миксер. Изсипваме в намазнена тавичка. Печем на загратя фурна при 170 градуса около половин час. Когато стане златистокафяв се вази и се оставя да изстине. Едва след това се нарязва. Преди това обаче правим и глазурата. Тя се прави като в тенджерка смесваме захарта, какаото и водата. Загряваме и бъркаме, докато се получи гладка кмес със средна гъстота. Заливаме всяко парче. Отгоре може да поръсим с кокосови стърготини.
Тиквени скони
Необходими продукти:
1 с. л. краве масло
1/4 ч. л. сол
1 яйце
1 ч. ч. пюре от тиква
2 ч. ч. брашно
1/2 ч. л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне: Маслото нарязваме на парченца и смесваме със захарта и солта. Разбиваме с миксер. Добавяме яйцето и пюрето от тиква. Прибавяме брашно на порции и отново разбиваме, докато се получи гладко тесто. Слагаме го върху набрашнена повърхност и го нарязваме на едри парчета. Печем за 15-20 минути на възможно най-силна фурна, която трябва да е и предварително загрята до 250 градуса.
Снапер
Необходими продукти:
6 х 100 г риба снапер
1/4 ч. ч. брашно
2 ч. ч. олио
За панировката:
1/2 ч. ч. бира
1/2 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. натрошен лед
Начин на приготвяне: Смесваме всички съставки за панировката и ги разбъркваме много добре. Оставяме я на стайна температура, докато ледът се разтопи. След това трябва да ползваме веднага. Овалваме филетата в брашното и след това ги потапяме в панировката. Пържим в загрято олио за около три минути. След като се извадят от олиото, се слагат върху хартия, за да се отцедят. Рибата се сервира с резенчета лимон или картофена салата.
Месен пай
Необходими продукти:
1 кг телешка кайма
1 ч. ч. нарязан на ситно лук
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. л. риган
2 с. л. сос "Уорчестър"
2 ч. ч. настъргано сирене "Чедар"
1 ч. ч. доматен сос
1 ч. л. сол
2/3 ч. ч. галета
1/2 ч. л. черен пипер
2 опечени тестени форми за пай
За всяка тестена форма за пай:
1 и 1/2 ч. ч. брашно
щипка сол
100 г краве масло
1 белтък
Начин на приготвяне: В една купа смесваме брашното и солта, добавяме и маслото и белтъка. Месим с миксер, докато стане на трохи. Прибавяме още 1-2 с. лл вода. С ръце размесваме гладко тесто. Оставяме го в хладилник за около 20 минути. След това го разточваме във формата на кръг. Слагаме във форма за печене на пай. Притискаме тестото с пръсти, за да полепне напълно по съда. Надупчваме с вилика и покриваме с намазнена хартия. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса. Времето е около 15 минути. Отделно правим плънката. Смесваме каймата с лука, доматения сос, млякото и галетата. Разбъркваме добре и добавяме подправките сол, пипер и риган. Слагаме плънката във формата и запичаме за 45 минути на около 200 градуса. Отделно смесваме соса "Уорчестър" и настърганото сирене "Чедар". Слагаме отгоре като заливка и връщаме във фурната за около още десет минути.