Австралийска екзотика на масата

Австралийска екзотика на масата Лакомник

Страната на непознатите риби и месото от кенгуру

Австралийска екзотика на масата
Автор:Лакомник

Австралия е колкото далечна, толкова и непозната за Европа. Кухнята й пък е пълна с непознати за нас видове риба. Използват се и много меса от животни, които при ги няма на нито един друг континент. Като например това от кенгуру. Кулинарите обаче са категорични, че то успешно може да се замести с телешко. Въпреки че от времето на аборигените досега са минали доста векове, част от кухнята им се е запазила и до днес.

 

Яхния от кенгуру

Необходими продукти:

500 г месо от кенгуру (телешко месо)

1 глава лук

2 картофа

1 морков

1 стрък целина

1/2 ч. ч. грах

1 с. л. доматен сос

1 ч. л. къри на прах

1, 400 кг зелен фасул от консерва

олио

Начин на приготвяне: Първо запържваме месото в малко олио, докато стане кафяво. Прибавяме и почистения и нарязания на ситно лук. След като и той се запържи, прибавяме картофите, морковите и целината, нарязани на кубчета. Заливаме с толкова вода, че да покрие всички продукти. След като омекнат, добавяме граха, доматения сос, кърито, както и солта. Намаляваме температурата на котлона и оставяме яхнията да къкри около 30-40 минути. От време на време разбъркваме. Прибавяме зеления фасул малко преди яденето да стане готово. Оставяме да заври отново и махаме от котлона.

 

 

Шоколадови кексчета Лемингтън

Необходими продукти:

175 г пудра захар

220 г краве масло

2 яйца

6 с. л. прясно мляко

2 ванилии

230 г брашно

За глазурата:

120 г пудра захар

1 с. л. неподсладено какао

2 с. л. топла вода

30 г кокосови стърготини

Начин на приготвяне: Взимаме меко масло и го смесваме със захарта. При непрекъснато бъркане добавяме и предварително разбитите яйца. След това слагаме и млякото и ванилията. Накрая добавяме и пресятото брашно. Разбъркваме добре, но само с лъжица, е не с миксер. Изсипваме в намазнена тавичка. Печем на загратя фурна при 170 градуса около половин час. Когато стане златистокафяв се вази и се оставя да изстине. Едва след това се нарязва. Преди това обаче правим и глазурата. Тя се прави като в тенджерка смесваме захарта, какаото и водата. Загряваме и бъркаме, докато се получи гладка кмес със средна гъстота. Заливаме всяко парче. Отгоре може да поръсим с кокосови стърготини.

 

 

Тиквени скони

Необходими продукти:

1 с. л. краве масло

1/4 ч. л. сол

1 яйце

1 ч. ч. пюре от тиква

2 ч. ч. брашно

1/2 ч. л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне: Маслото нарязваме на парченца и смесваме със захарта и солта. Разбиваме с миксер. Добавяме яйцето и пюрето от тиква. Прибавяме брашно на порции и отново разбиваме, докато се получи гладко тесто. Слагаме го върху набрашнена повърхност и го нарязваме на едри парчета. Печем за 15-20 минути на възможно най-силна фурна, която трябва да е и предварително загрята до 250 градуса.

 

Снапер

Необходими продукти:

6 х 100 г риба снапер

1/4 ч. ч. брашно

2 ч. ч. олио

За панировката:

1/2 ч. ч. бира

1/2 ч. ч. брашно

1/2 ч. ч. натрошен лед

Начин на приготвяне: Смесваме всички съставки за панировката и ги разбъркваме много добре. Оставяме я на стайна температура, докато ледът се разтопи. След това трябва да ползваме веднага. Овалваме филетата в брашното и след това ги потапяме в панировката. Пържим в загрято олио за около три минути. След като се извадят от олиото, се слагат върху хартия, за да се отцедят. Рибата се сервира с резенчета лимон или картофена салата.

 

 

Месен пай

Необходими продукти:

1 кг телешка кайма

1 ч. ч. нарязан на ситно лук

1 ч. ч. прясно мляко

1 ч. л. риган

2 с. л. сос "Уорчестър"

2 ч. ч. настъргано сирене "Чедар"

1 ч. ч. доматен сос

1 ч. л. сол

2/3 ч. ч. галета

1/2 ч. л. черен пипер

2 опечени тестени форми за пай

За всяка тестена форма за пай:

1 и 1/2 ч. ч. брашно

щипка сол

100 г краве масло

1 белтък

Начин на приготвяне: В една купа смесваме брашното и солта, добавяме и маслото и белтъка. Месим с миксер, докато стане на трохи. Прибавяме още 1-2 с. лл вода. С ръце размесваме гладко тесто. Оставяме го в хладилник за около 20 минути. След това го разточваме във формата на кръг. Слагаме във форма за печене на пай. Притискаме тестото с пръсти, за да полепне напълно по съда. Надупчваме с вилика и покриваме с намазнена хартия. Печем в предварително загрята фурна на 190 градуса. Времето е около 15 минути. Отделно правим плънката. Смесваме каймата с лука, доматения сос, млякото и галетата. Разбъркваме добре и добавяме подправките сол, пипер и риган. Слагаме плънката във формата и запичаме за 45 минути на около 200 градуса. Отделно смесваме соса "Уорчестър" и настърганото сирене "Чедар". Слагаме отгоре като заливка и връщаме във фурната за около още десет минути. 

 

 

Още по темата
Още по темата
Вкусно лято през зимата? Защо не? В Австралия!
Зимните празници са прекрасно нещо, но не и студът, който щипе бузите навън. Затова ви каним на една вкусна разходка в топлата част на планетата по това време на...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц