Шарена трапеза за всеки
Чудните шотландски земи крият много тайни. Гордият народ на тази страна пази хилядолетна история, но и невероятни рецепти за вкусни специалитети. Опитайте питателните и шарени ястия, които за дълго ще се настанят в семейната ви готварска книга.
Бисквити
Необходими продукти:
200 г масло
200 г брашно
75 г нишесте
щипка сол
75 г захар
Начин на приготвяне: Оставяме маслото да се размекне. След това го разбиваме, заедно със захарта, докато се получи еднородна смес. Идва ред на брашното, нишестето и солта. Образува се тесто. Оставяме го да почине за половин час в хладилника. След това го разточваме, докато се получи равна кора. Режем на квадрати или правоъгълници. Можете да ги нарежете и с чаша. Взимаме плитка тава и я застиламе с хартия за печене. Нареждаме готовите бисквити. Отгоре ги набождаме с вилица. Загряваме фурната до 160 градуса и печем за около 15 минути.
Бутчета
Необходими продукти:
4 пилешки бутчета
50 г краве масло
мед
лимонов сок
розмарин
сол
черен пипер
Начин на приготвяне: За рецептата вземете по избор горни или долни бутчета. Направете сос от меда, лимоновия сок, маслото и подправките. Нареждаме пилешкото в тава. Поръсваме отгоре със соса. Добавяме две клонки розмарин. Печем за около половин час при 220 градуса в тава, покрита с фолио.
Сладкиш
Необходими продукти:
500 г брашно
150 г царевично брашно
150 г захар
400 г масло
пудра захар
Начин на приготвяне: Брашното се пресява. Смесва се с царевичното брашно и захарта. Добавяме маслото, натрошено на парченца. Разбъркваме докато стане еднородно маслено тесто. Слагаме го да се пече като хляб. Загряваме фурната до 150 градуса и печем, докато хване коричка, което ще ви отнеме около час. Когато стане готов, го вадим от фурната и веднага поръсваме с пудрата захар.
Яйца
Необходими продукти:
6 яйца
500 г кайма
Сол
Черен пипер
Лук
Олио
Начин на приготвяне: Яйцата трябва да са твърдо сварени. Към каймата се добавят подправки на вкус. Лукът се нарязва на ситно и се смесва с каймата. Разделяме на 6 части. Яйцата се обелват и разрязват на две. Всяка половинка се обвива в кайма. Готовите топчета се пържат като кюфтета. Когато ги извадите от мазнината, трябва да ги оставите да се оттекат на салфетка.
Супа
Необходими продукти:
1 пиле
2 л. бульон
Масло
120 г лук
30 г ориз
Магданоз
Мащерка
Начин на приготвяне: Пилето се измива добре и по кожата му се правят резки с нож. Натърква се със солта и черния пипер. Нарязваме на порции и пържим до зачервяване. При него добавете лука и оставете докато и той се запържи. Наливаме бульона, който трябва да е пилешки или зеленчуков. Поръсете с нарязаните мащерка и магданоз. Оставете да се готви половин час. Добавете ориза. Оставяме да се свари, докато месото омекне. Нарежете месото на по-дребно, ако се налага и върнете обратно в тенджерата. Поръсете с още малко сол и пипер.