Черна гора пленява с балкански специалитети

Черна гора пленява с балкански специалитети Лакомник
Черна гора пленява с балкански специалитети
Автор:Лакомник

Ако сте зажаднели за хубави балкански специалитети, можете да отидете до една от най-малките и най-красиви страни на полуострова – Черна гора. Но там  ще усетите домашния уют и ще си почините от големите урбанизирани градове на Европа. Ще си хапнете на корем мръвки, приготвени по вековни рецепти. Ако пък сте решили да спазвате постите, отдайте се на рибен гулаш и царевичен хляб. Определено тестеното изкушение е едно от най-вкусните на Балканите. Те го наричат проя.

Супа

 

Необходими продукти:

2 глави лук

2 с. л. зехтин

Червен пипер

1 кокошка 

2 червени чушки

1 домат

200 г карфиол

1 кг. картофи

 

Начин на приготвяне:

Запържваме лука. Отгоре поръсваме с червения пипер. Нарязваме кокошката на порции и я добавяме, доливаме вода и оставяме да къкри за 10 минути. Нарязваме на ситно чушките, доматите и карфиола. Отново оставяме да поври за 10 минути. Едва тогава добавяме и картофите и оставяме да се готви още 25 минути.

 

 

Гъбена фантазия

 

Необходими продукти:

300 г печурки

1 стрък праз

3 с. л. масло

3 с. л. брашно

1/2 ч. ч. прясно мляко

1 1/2 ч. ч. вода

копър

черен пипер

Начин на приготвяне:

Измиваме добре гъбите и ги нарязваме на тънки ивички. Наситняваме праза. Пържим ги в сгорещено олио. Разтопяваме маслото. На дъното на дълбока тенджера прехвърляме праза и гъбите. Изливаме отгоре маслото и разбъркваме добре. Поръсваме със сол. Задушаваме, но често разбъркваме. Пресяваме брашното. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, го добавяме към задушените зеленчуци. Затопляме леко водата и прясното мляко и добавяме и тях. Оставяме да ври поне 20 минути на тих огън. Преди да сервирате, поръсете супата със ситно нарязан пресен копър.

   

Телешко

 

Необходими продукти:

1 кг телешко

100 г моркови

100 г лук

магданоз

1 дафинов лист

сол

3 яйца

200 г заквасена сметана

Начин на приготвяне:

Нарязваме  месото на порции. Сваряваме го заедно с морковите и лука. Добавяме и сол на вкус. Прецеждаме бульона. Сварените продукти подреждаме тава, намазана с масло. Печем за не повече от 10 минути. През това време правим заливка от яйцата и млякото. Малко преди месото да стане готово, го заливаме. Печем още пет минути, докато тя се зачерви. 

 

Проя

 

Необходими продукти:

500 г царевичен грис

2 ч. ч. брашно

5 яйца

200 г заквасена сметана

200 г кисело мляко

4 ч. ч. газирана вода

1 пакетче бакпулвер

1 ч. л. сол

краве масло

 

Начин на приготвяне:

Смесваме сухите продукти – гриса, брашното и бакпулвера, заедно с яйцата. Добавяме газираната вода. Оставяме така за 10 минути. През това време правим нова смес – от киселото мляко и сметаната. Поръсваме я със солта. Постепенно я добавяме към брашнената. Сипваме в намазнена форма. Печем на 200 градуса за около 1 час. Поднася се изстинал.

 

Рибен гулаш

 

Необходими продукти:

1 кг различни видове риба

2 глави лук

2 скилидки чесън

доматени пюре

червен пипер

лимонов скок

сол

олио

 

Начин на приготвяне:

Обезкостяваме рибата и я нарязваме. Поръсваме отгоре с малко лимонов сок. Подправяме с червения пипер и солта. Добавяме и зелени подправки по избор. След това в дълбок тиган слагаме лука, смукания предварително чесън, поръсваме с малко червен пипер и добавяме и малко от лимонената кора. Всичко се запържва. Прибавя се доматеното пюре. След това идва ред на рибата и задушаваме всичко на тих огън. Сервираме с още пресни подправки на вкус и според рибите.  

 

Плескавица

 

Необходими продукти:

 

500 г телешка кайма

300 г агнешка кайма

2 яйца

4 скилидки чесън

70 мл прясно мляко

2 с. л. масло

Сол

Черен пипер

 Начин на приготвяне:

Чукваме яйцата и ги омесваме добре с каймата. Наситняваме чесъна и прибавяме и него. Доливаме маслото и млякото. След като размесим добре, оформяме типичните големи кюфтета. Овалваме ги в галета и тогава пържим. Сервират се с люти подправки. 

 

Още по темата
Още по темата
Тирамису – сладката легенда на Италия
Пастата, пицата, фритатата и ризотото са истински легенди на Италия, но не по-малко значива компания им прави и най-сладкият герой в местната кулинария –...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц