Постни зеленчукови питки

Постни зеленчукови питки Лакомник

Стават толкова пухкави, меки и невероятно вкусни

Постни зеленчукови питки
Време за приготвяне
Приготвяне
45 мин
Порции
Порции
4
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 и 1/2 - 3 ч.ч. брашно

1/3 ч.ч. олио

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1 с.л. червен пипер, чубрица, други подправки по избор

1/2 ч.ч. гореща вода

1 малка глава стар лук

300 г зеленчуци по избор (гъби, чушки, грах, моркови, тиквички, царевица и т.н.)

олио, сол, черен пипер

Начин на приготвянe

Изсипете брашното в купа, добавете солта, бакпулвера и 1 с.л. с подправки (може и готова мерудия) и разбъркайте добре. Добавете към тях олиото и горещата вода и бъркайте с дървена лъжица, докато започне да се оформя топка тесто. Доомесете с ръце, като може да добавяте брашно, за да стане средно твърдо, гладко тесто. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото на топло да почине. Нарежете лука и зеленчуците на малки кубчета и ги задушете и запържете с малко сол и черен пипер. Разделете тестото на малки топки и ги разточете на тънко. Сложете в средата 1-2 лъжици от зеленчуците и завийте като кифлички или в каквато си измислите форма, така че тестото да закрива плънката. Изпечете в намазнена тавичка в загрята на 180 - 200 градуса фурна за около 20 минути. 

Още по темата
Още по темата
Питка на кифлички с козе сирене
Брашното се пресява. Смесва се заедно със солта. В средата на купчинката брашно се прави кладенче. Чуква се едното яйце и се използва белтъкът от второто. Млякото се...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц