Питка-пица

Питка-пица Лакомник
Питка-пица
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Елена Райкова, Горна Оряховица
Лакомник Необходими продукти

Закваска:

1/2 кубче мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. брашно

1 яйце

1 с.л. сол

брашно около 500-600 г

За пълнежа:

шпеков салам

кетчуп

кашкавал

сирене по избор 

Начин на приготвянe

Прави се закваската, когато маята шупне, е, готова. В голяма купа сипваме пресятото брашно, яйцето и солта. Към тях прибавяме закваската. Меси се меко тесто, оставя се да удвои обема си. Разделя се на две топки, всяка се разточва и се намазва с краве масло - плънката е по избор (моята беше кетчуп, салам, сирене и кашкавал). Навива се на руло и се реже с дебелина 3-4 пръста, нареждат се пънчетата в тавата. Покриват се с кърпа и отново втасват. Вече втасала се намазва с жълтък + 1с.л. олио и се поръсва със семена сусам. Пече се на 180-200 градуса. След като се изпече се завива с кърпа докато поизстине. Може да се направи и по-голяма питка, като се удвоят продуктите. 

Още по темата
Още по темата
Питка „Хризантема” със салам и сирене (стъпка по стъпка)
Сложете млякото и захарта в купа и загрейте леко. Добавете маята и разбъркайте. Оставете да шупне с малко брашно. Останалото брашно пресейте в отделен голям плосък...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц