Опитайте специалитетите на Непал

Опитайте специалитетите на Непал Лакомник
Опитайте специалитетите на Непал
Автор:Лакомник

Непал е място, което се свързва с много духовност и философия. Като на всяко място на света обаче, и там има обикновени хора, а ежедневието не минава без една основна дейност - храненето. Вкусовете са десетки и смесени перфектно. Опитайте някои от специалитетите, които избрахме за вас.

Дал

Необходими продукти:

70 г нахут

70 г кафява леща

70 г червена леща

70 г бял едър боб

70 г ситен фасул

2 с. л. олио

джинджифил

4 скилидки чесън

1 глава лук

2 домата

куркума

Начин на приготвяне: Накисваме всички варива за половин час в хладка вода. След това ги сваряваме добре. През това време запържваме джинджифила заедно с чесъна. Наситняваме лука и го добавяме в тигана. След 2-3 минути идва ред и на доматите. След още пет минути добавяме готовите варива. Оставяме ястието да поври известно време, докато ароматите се смесят напълно.

 

Скариди

Необходими продукти:

150 г скариди

80 мл готварска сметана

1 скилидка чесън

джинджифил

лимонова трева

лимонова кора

40 г оризово брашно

20 г нишесте

20 г бяло брашно

кокосови стърготини

косово мляко

1 жълтък

кисело мляко

кашу

Начин на приготвяне: Скаридите се сваряват добре. След това се запържват в малко зехтин. Обелваме скилидката чесън и я правим на паста. Добавяме я при скаридите. Настиняваме малко джинджифил, а лимоновата трева правим на пюре. Слагаме ги и идва ред на оризовото и бялото брашно, както и на нишестето. Накрая добавяме кокосовите стърготини и мляко. Добавяме малко вода.

 

Картофи

Необходими продукти:

500 г пресни картофи 

3 печурки

1 морков 

2 люти чушки 

3 с. л. маргарин 

4 яйца 

9 скилидки чесън 

1/2 връзка копър

Начин на приготвяне: Нарязваме на филийки картофите, гъбите и морковите. Взимаме тавичка и слагаме малко маргарин на дъното. Отгоре подреждаме картофите, после гъбите и накрая морковите. Лютите чушки се почистват внимателно от семената. Нарязват се на много ситно и се слагат върху зеленчуците в тавата. Наливаме малко водичка, отгоре разпределяме останалия маргарин и слагаме да се пече за половин час. В отделна купичка настиняваме чесъна и добавяме към него суровите яйца заедно с копъра. Посоляваме. Заливаме зеленчуците и слагаме да се пече.

 

Леща

Необходими продукти:

250 г леща

2 глави лук

2 моркова

4 скилидки чесън

1 червена чушка

400 мл кокосово мляко

куркума

джинджифил

черен пипер

Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват и нарязват на ситно. Задушават се за кратко в олио или зехтин. Поръсваме с подправките и разбъркваме. Идва ред на лещата. Отново разбъркваме и добавяме кокосовото мляко. Добавяме малко вода и оставяме да се вари на бавен огън. Ястието е готово, когато лещата уври напълно. Нарязваме магданоза и го поръсваме върху всяка порция преди сервиране.

 

Пиле

Необходими продукти:

250 г пилешки гърди

100 г аспержи

1/2 глава лук

2 домата

80 г бамбук

50 г нахут

рукола

60 мл сметна

сусам

черен пипер

сминдух

джоджен

кимион

анасон

Начин на приготвяне: Сваряваме добре нахута и го смиламе на пюре, разбъркваме го заедно със сметаната. Нарязваме пилето на порции и го запържваме. Вадим от тигана и оставяме настрани. В същата мазнина добавяме и запържваме ситно нарязаните лук и домати. Когато продуктите омекнат, идва ред на аспержите и бамбука, нарязани на едро. Тогава връщаме месото в тигана и поръсваме с останалите подправки. Добавяме нахута и разбъркваме добре. Преди да сервираме, на всяка порция поръсваме малко ситно нарязана рукола. 

Още по темата
Още по темата
Царството на ароматите се нарича Индия
Индия е страната, в която се готви с най-много подправки. Не се заблуждавайте обаче, че те винаги са люти. Всеки регион на страната слага различно количество пикантни...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц