Германски специалитети се замезвт с бира

Германски специалитети се замезвт с бира Лакомник

Дивото прасе е любимият дивеч. Замезва се с бира

Германски специалитети се замезвт с бира
Автор:Лакомник

Немската кухня залага главно на месото и картофите. Затова и почти всички техни специалитети са приготвени от тези два продукти. Какъвто и вариант за приготвяне да изберете, трябва да добавите и традиционната напитка на този народ – бирата. Германската кухня е разнообразна заради многото региони, на които е разделена страната. Най-харесваното месо при германците е свинското. Различни изследвания показват, че средно германците си хапват по около 40 килограма свинско на година. Там можете да намерите и доста ястия от пилешко, патешко и гъше месо. В графата на дивеча любимото им месо си остава това от диво прасе.

Важно е да се отбележи, че и те, както българите, доста наблягат на киселото зеле. Редица гастрономи са категорични, че Германия е забележителна от кулинарна гледна точка и заслужава особено внимание.

 

Патица 

Необходими продукти:

1 патица

1-2 зърна карамфил

1-2 зърна бахар

малко сол

1 кг кисело зеле

100 мл олио

100 мл червено вино

60-70 мл балсамов оцет

1 пълна с. л. мед

2 дафинови листа

1 к. ч. ориз

Начин на приготвяне: Сваряваме патицатав подсолена вода заедно с подправките. Когато стане готова, засилваме огъня, за да поизври бульонът. Трябва да остане не повече от 600-700 мл. Нарязваме киселото зеле и го запържваме в мазнина за десетина минути.

Прибавят се балсамовия оцет, виното и бульона и оставяме да поври отново десетина  минути. Прибавяме ориза, меда и махаме от котлона. Пълним патицата с киселото зеле. Прехвърляме в тава. Прибавяме дафиновите листа. Патицата с кисело зеле се завива с фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С за 20-30 минути. Вадим от фолиото и оставяме да се пече на най-силната фурна за пет минути.

 

 

Салата с херинга

Необходими продукти:

300 г мариновано филе херинга

150 г сварено телешко месо

2-3 картофа

2 кисели ябълки

200 г мариновано цвекло

4 кисели краставички

100 г орехи

200 г заквасена сметана

250 г майонеза

2-3 с. л. оцет

сол и смлян черен пипер

щипка захар

2 сварени яйца

магданоз

копър

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Нарязваме на кубчета месото, херингата, картофите, ябълките, киселите краставички. Смесваме ги в една купа, заедно с орехите. В друга купа правим соса от сметаната, оцета, солта, смленият черен пипер, захарта и майонезата. Размесваме добре и заливаме салатата. Така приготвена се поставя в хладилник да се маринова поне 3-4 часа. Преди сервирането я украсяваме със сварени нарязани яйца и  поръсваме с магданоз или копър.

 

 

Кайзер питки

Необходими продукти:

500 г брашно

300 мл топло прясно мляко

40 г прясна мая (7 г суха мая)

1 с. л. захар

1 с. л. сол

75 г краве масло

1 яйце

1 жълтък

сусам

мак

1 с. л. вода

Начин на приготвяне: Докато чакаме маята да се надигне, пресяваме брашното. Нарязваме маслото на кубчета и го добавяме при брашното заедно със солта. Правим кладенче и изсипваме в него маята и яйцето. Месим меко тесто, което покриваме и оставяме да втаса за около два часа. Разточваме го и го навиваме на руло. Нарязваме го на 15 еднакви парчета. Оформяме 15 питки. Покриваме и оставяме за още половин час. Отгоре правим леки разрези с нож. Намазваме с жълтък. Поръсваме със сусам, мак и т. н. Загравяме фурната на 200 градуса и печем около 15 минути.

 

 

Щолен

Необходими продукти:

750 г брашно

50 г прясна мая

120 мл прясно мляко

230 г краве масло

150 г захар

2 жълтъка

1 ч. л. ванилова есенция

100 г нарязани захаросани лимонови корички

настъргана кора от лимон

150 г стафиди

4 с. л. ром

50 г краве масло за намасляване

щипка сол

пудра захар

Начин на приготвяне: Накисваме стафидите в ром. Разтваряме маята в топло прясно мляко. Прибавяме половината от брашното. Разбъркваме добре и оставяме на топло за 30 минути. Останалото брашно смесваме с настърганата кора от лимон, ваниловата есенция, солта и разбитите леко жълтъци. Добавяме към първата смес. Правим тесто, което месим двайсетина минути. Правим топка и го оставяме в намазнена купа. Покриваме и оставяме за един час. От втасалото тесто правим правоъгълник. Върху него поръсваме захаросаните корички и отцедените стафиди. Навиваме на руло и отнов премесваме. Пак го оставяме за час. Правим правоъгълник. Дългите страни се подгъват навътре и така стават двойно по-дебели. Дооформяме така както искаме да изглежда. Отново го оставяме за час. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за час и 20 минути. Готовият сладкиш намазваме с краве масло и поръсваме с пудра захар. Слагаме в добре изолирана кутия, в която не може да влиза въздух за две седмици.

 

 

Наденица с картофи  

Необходими продукти:

500 г корнишони

400 г картофи

1 глава кромид лук

4 с. л. олио

2 ч. л. зърнеста горчица

100 г заквасена сметана

2 ч. л. брашно

150 мл зеленчуков бульон

сол и смлян черен пипер

щипка захар

2 наденици

1/2 връзка копър

Начин на приготвяне: Обелваме и нарязваме корнишоните по дължина. Издълбаваме семенета. Нарязваме ги на кубчета. Обелваме и нарязваме картофите на средни кубчета, а лукът - на дребни кубчета. Него задушаваме в тигана с 2 с. л. олио. Добавяме картофите, краставиците и горчицата и запържваме за кратко. В купа разбъркваме брашното и сметана. Заедно с бульона, ги слагаме при картофите. Ястието се подправя със сол, черен пипер и захар. Захлупваме тигана и намаляваме огъня на среден. Готви се 15-20 минути. Междувременно, в друг тиган, сгорещяваме 2 с. л. олио. Запържваме надениците до златист цвят. Копърът се измива и нарязва на ситно. Поръсваме ястието с копъра и поднасяме заедно с наденицата.

 

 

Немска супа с кайма

Необходими продукти:

500 г кайма

3 стръка праз лук

250 г топено сирене

200 г заквасена сметана

700 мл горещ зеленчуков бульон

3 с. л. олио

Сол

смлян черен пипер

индийско орехче

чесън на прах

сушен лук

крутони от ръжен хляб

Начин на приготвяне: Сгорещяваме олиото в голяма тенджера. Прибавяме каймата и запържваме. Подправяме със сол и смлян черен пипер на вкус. Празът почистваме и нарязваме на тънки колелца. Слагаме го при каймата и запържваме за около пет минути. Наливаме бульона и оставяме да ври на тих огън за около десет минути. Нарязваме топеното сирени и го пускаме в тенджерата. Оставяме да се разтопи и чак тогава наливаме сметаната. Разбъркваме и загряваме за кратко. Подправяме на вкус – със сол, смляно индийско орехче, чесън на прах, сушен лук. Поднасяме с крутони от ръжен хляб.

Още по темата
Още по темата
В Аржентина хапват месо с царевица
В Аржентина за съжаление е останало много малко от кухнята на коренните жители на тези региони. С времето кухнята на индианците, които живеели на обширните степи...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц