Топ кулинарката Йоли: Добре се готви с въображение

Топ кулинарката Йоли: Добре се готви с въображение Лакомник

Вкусните сладкиши не могат без масло и шоколад

Топ кулинарката Йоли: Добре се готви с въображение
Автор:Лакомник

Йоланта Делибозова – Йоли е сред най-четените кулинарни блогъри в България. Макар голямата й страст да е музиката, Йоли винаги ни изненадва с оригинални и вкусни рецепти. Тя е обикновена жена, но и човек на изкуството. Уверете се от думите й.

 

- Каква е връзката между музиката и кулинарията?

- Не знам дали трябва да търсим връзка. Едното ми е професия, а другото – хоби. Може да се каже, че кулинарията е част от изкуството като цяло. Особено в сладкарството крайният резултат може да е истински шедьовър. Но това не ми е цел.

- Без какво не може един сладкиш?

- Съжалявам, че ще разочаровам любителите на здравословното хранене, но отговорът е без шоколад и масло.

- Рецептите ви са оригинални, със закачливи имена. Откъде черпите вдъхновение?

- Не съм измислила изцяло всички рецепти. В готварството нещата отдавна са казани и сготвени. Това, с което допринасям, е оформлението, някоя съставка, променям малко рецептата, просто като идея. Когато съм приготвила ястието по мой вкус, го кръщавам сама.

- Спомняте ли си първите стъпки в кулинарията?

- Мой учител в готварството беше баба ми. Тя ме е отгледала и все се въртях около нея. Даваше ми парче тесто и аз се заигравах с него, както децата си играят с пластелин. Правих питчици, козуначета, гевречета и после от тях давах на куклите. Разбира се и аз похапвах. Това са най-вкусните питки, които съм яла. Наскоро ме подсетиха за друг подобен спомен – молила съм баба ми да ми напише рецептата за лещата, за да мога сама да си я приготвя, ако нея я няма.

- Към коя кухня имате слабост?

- Категорично към френската. За мен това е висш пилотаж в готварството. Тук продуктите са перфектно съчетани, няма нищо излишно. Едно от най-важните неща в готварството е балансът в храната – да няма вкусове, които да дразнят. Ако това се постигне, всяка рецепта се превръща в нещо много вкусно и обичано.

- Привърженик ли сте на традиционната ни кухня?

- Българската кухня е изключителна. Смея да кажа, че има едно връщане към националната кухня. Младите хора също много усилено се захванаха с готварство, което много ме радва. Интересно им е и все по-често обръщат поглед към „бабините рецепти“. Предполагам, че вече им е омръзнало да слушат за биохрани.

- Коя е любимата ви храна?

- Обожавам морската храна. Мисля, че никога няма да ми омръзне. Обичам всичко, което мирише на море - ям от водорасли до риба. За съжаление този тип кухня е по-скъпа и не винаги може да си я позволим.

- А какво не обичате да приготвяте?

- Никога не бих сготвила нещо с грис. Не обичам също кисел, попара - синът ми израсна без тях. Но в общи линии ям всичко и съм готова да опитам от всичко. Може да не ми хареса, но задължително опитвам.

- Без какво не оставате в кухнята?

- Без масло. За мен то е вълшебно. Това не означава, че всичко се готви с масло и че за всяка рецепта трябва цяло пакетче. Понякога дори една лъжичка може да поправи ястието по невероятен начин.

- Какво ще посъветвате домакините?

- Най-важното е да имат желание да готвят. Ще правят грешки, но ако нещо не им се получи, не трябва да се отказват. Всеки може да готви – трябва само желание и въображение. В кулинарията задължителни неща няма – дори мерките в рецептите са относителни. Колкото повече се експериментира, толкова по-добре, защото всеки обича различни неща. Прекрасно е да обогатиш някоя рецепта, като сложиш нещо от себе си. Важното е да влагаш и да променяш.

Още по темата
Още по темата
Кулинарката Петя  Щифлер: Обичам сармички и пълнени чушки
Петя Щифлер е омъжена в Швейцария и от години живее в Давос. Българката обаче редовно отскача и до родината. Петя е ненадминат майстор на много специалитети. Никога не...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц