Как да се отървем от нитратите

Как да се отървем от нитратите Лакомник

Веществата се съдържат и в колбасите и консервите

Как да се отървем от нитратите
Автор:Лакомник

През пролетта започваме често да посягаме към апетитните зеленчуци и салати. Експертите обаче са категорични, че трябва да внимавате с нитратите в тях. Напоследък се засичат салати, в които химическите средства са до 20 пъти над нормата.

Нитратите са соли на азотната киселина. По принцип, от тях растенията синтезират протеини. Помагат и за дишането на клетките ни. Доказателство за това, че са полезни в малки дози е фактът, че липсата на нитрати в тялото ни води до намаляване на производството на йонен оксид. Ефектът върху кръвоносната система е пагубен. 

Производителите обаче често добавят огромни количества изкуствени торове, пълни с нитрати, за да увеличат реколтата си. А когато те станат твърде много, се превръщат в отрова. Бързо сриват имунитета ни и разграждат витамините, преди да са стигнали до кръвта ни. А това често нарушава много от химичните процеси в тялото ни. Единственото спасение е във водата. Ако сварите зеленчуците, те ще загубят повече от 50 на сто от вредните вещества, които се съдържат в тях. Когато говорим за марулите и репичките обаче, отново има спасение. И то в дългото и продължително миене на листата за салата. Добре е да ги оставите да постоят в подсолена вода за поне един час. Друг начин да се отървете от вредния ефект е като овкусите с антиоксиданти или с други думи – с лимон или ябълков оцет.

Преди да нарежете зеленчуците, отстранете частите, в които има най-много нитрати. Ако говорим за репички, това е мястото между листата и луковичката. При краставиците – под кората. Зелето пък събира отровите в кочана си.

Трябва да отбележим обаче, че нитратите не са отредени само за растенията. Можете да ги намерите в повечето колбаси и консерви. Оттам се приемат в най-вредната им форма. Ако прекалявате с деликатесите, можете да си навлечете дори рак, категорични са докторите. 

Още по темата
Още по темата
Изчистете нитратите с правилна обработка
Заедно с витамините в зеленчуците поглъщаме и доза нитрати. Всичко, което расте в земята, дори в домашната градинка, се тори. В почвата азотните торове, включително и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц
Хороскоп
Овен (20.03 - 20.04)
Не трябва да разчитате много на съдбата през следващите седем дни. Тя няма да ви направи подаръци, трябва сами да се потрудите. Но затова пък усилията, положени сега, дават добри резултати. Парите идват и си отиват. Вие се ядосвате за някои ненужни покупки в събота. На моменти не знаете да спрете, затова е желателно да имате до себе си добър консултант, който да ви ограничава в харченето. Внимавайте пред кого и какво споделяте, защото завистниците са наострили уши и само чакат удобен момент за удар под кръста. Ще се разочаровате от приятелска лъжа и няма да простите.