Как да се отървем от нитратите

Как да се отървем от нитратите Лакомник

Веществата се съдържат и в колбасите и консервите

Как да се отървем от нитратите
Автор:Лакомник

През пролетта започваме често да посягаме към апетитните зеленчуци и салати. Експертите обаче са категорични, че трябва да внимавате с нитратите в тях. Напоследък се засичат салати, в които химическите средства са до 20 пъти над нормата.

Нитратите са соли на азотната киселина. По принцип, от тях растенията синтезират протеини. Помагат и за дишането на клетките ни. Доказателство за това, че са полезни в малки дози е фактът, че липсата на нитрати в тялото ни води до намаляване на производството на йонен оксид. Ефектът върху кръвоносната система е пагубен. 

Производителите обаче често добавят огромни количества изкуствени торове, пълни с нитрати, за да увеличат реколтата си. А когато те станат твърде много, се превръщат в отрова. Бързо сриват имунитета ни и разграждат витамините, преди да са стигнали до кръвта ни. А това често нарушава много от химичните процеси в тялото ни. Единственото спасение е във водата. Ако сварите зеленчуците, те ще загубят повече от 50 на сто от вредните вещества, които се съдържат в тях. Когато говорим за марулите и репичките обаче, отново има спасение. И то в дългото и продължително миене на листата за салата. Добре е да ги оставите да постоят в подсолена вода за поне един час. Друг начин да се отървете от вредния ефект е като овкусите с антиоксиданти или с други думи – с лимон или ябълков оцет.

Преди да нарежете зеленчуците, отстранете частите, в които има най-много нитрати. Ако говорим за репички, това е мястото между листата и луковичката. При краставиците – под кората. Зелето пък събира отровите в кочана си.

Трябва да отбележим обаче, че нитратите не са отредени само за растенията. Можете да ги намерите в повечето колбаси и консерви. Оттам се приемат в най-вредната им форма. Ако прекалявате с деликатесите, можете да си навлечете дори рак, категорични са докторите. 

Още по темата
Още по темата
Изчистете нитратите с правилна обработка
Заедно с витамините в зеленчуците поглъщаме и доза нитрати. Всичко, което расте в земята, дори в домашната градинка, се тори. В почвата азотните торове, включително и...
Напиши коментар »
(0)
Вашето мнение
Код за сигурност:
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц