
Предпазват мъжете от рак на простатата

Броколите съдържат гликосинолати – фитохимикали, които се разграждат до съединения, наречени индоли и изотиосианати (като сулфорафан), каротеноиди и лутеин. Те са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолати, фибри, фосфор, калий, магнезий и витамини B6 и Е. Съдържащите се в броколите сулфорафан и индоли помагат за борбата с някои ракови заболявания, като рак на белите дробове, на дебелото черво, на гърдата, на яйчниците, както и рак на пикочния мехур. Броколите намаляват риска от сърдечни заболявания. Те са полезни и за изграждане на силни кости, както и за изграждане на силна имунна система, намаляват риска от вродени дефекти.
Консумирането на 70 грама броколи дневно в продължение на два месеца може да защити от разпространен микроорганизъм в стомаха, свързан с гастрита, язвата и дори с рака на стомаха, твърдят японски учени.
Броколите са причислявани към списъка на най-полезните и лечебни храни за раково болни. Британски специалисти твърдят, че мъжете могат да избегнат или забавят развитието на рак на простата, ако консумират определени храни, сред които са и броколите.
