Консумацията й сваля рязко процента на сърдечно болните
Консумацията на риба в света е 14 килограма годишно на човек, в Европейския съюз 25 килограма, а в България малко повече от 4 килограма и половина, което е крайно недостатъчно.
Доказано е, че народите, които имат високо ниво на консумация на риба страдат много по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с останалите. Вероятно тук се корени и част от проблема, че България се нарежда на второ място в Европа по сърдечно-съдови заболявания, изпреварвана единствено от унгарците, които също като нас редовно хапват предимно свинско месо.
Данните сочат, че в България се сещаме да вкусим водни обитатели само по Никулден, когато християнските традиции задължително изискват това. Вероятно тези мрачни статистики, се дължат на факта, че много домакини в България не са достатъчно запознати с ползите от редовната консумация на риба и начините на приготвянето й, за да това в Lakomnik.bg ще откриете куп съвети за пазаруването, почистването и готвенето й, както и безброй вкусни рецепти всеки ден.