Щатските ястия са смес от национални кухни

Щатските ястия са смес от национални кухни Лакомник

Как се правят едни от най-известните специалитети в света

Щатските ястия са смес от национални кухни
Автор:Лакомник

Американската е най-младата в света и е съставена най-вече от националните кухни на различни нации, които съставляват страната. Вече има обаче някои ястия, които са се превърнали в запазена марка на САЩ и са създадени на основата на растенията, които виреят в Новия свят.  Почти няма човек на света, който да не е чувал за мъфини, брауни, печена пуйка и американски палачинки. Тази седмица „Лакомник” ви предлага и рецептите на известните специалитети на младата северноамериканска държава.

 

Брауниз

Необходими продукти:

120 г натурален шоколад

90 г краве масло

2 яйца

225 г захар

90 г брашно

50 г изпечени орехи или лешници

Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 180 градуса. Намасляваме форма за печене. Разтопяваме маслото и шоколада на водна баня и се оставят да се охладят малко. Разбиваме яйцата в отделен съд и внимателно ги добавяме към шоколада. Слагаме също така и захарта и брашното. Разбъркваме сместа. Прибавяме начупените орехи. Изливаме тестото в тавичката и печем около половин час. Целта и коричката да стане хрупкава, а вътрешността да остане почти течна. Нарязваме го едва когато е изстинало. Хубаво е да го сервираме със сметана или топка сладолед.

 

Царевична супа   

Необходими продукти:

2-3 с. л. олио

1 средна глава кромид лук

2 моркова

350 г картофи

120 г салам Чоризо

2-3 скилидки чесън

2 с. л. брашно

2-3 ч. л. чили на прах

400 мл вода

1 кубче пилешки бульон

350 мл прясно мляко

2 червени чушки

600 г прясна или замразена царевица

450 мл готварска сметана

настъргана кора от един лимон

сок от един лимон

черен пипер

шепа нарязан кориандър

Начин на приготвяне: Нарязваме зеленчуците и салама на кубчета. Накълцваме чесъна. След това в голяма тенджера задушаваме лука и морковите. Прибавяме картофите, салама, чесъна, чилито и брашното. Запържваме за две минути. После в около 400 мл вряла вода разтваряме едно кубче пилешки бульон. Слагаме го при зеленчуците, като добавяме и прясното мляко. Оставяме ги да кипнат. След това намаляваме огъня и оставяме да се вари около десет минути. През това време нарязваме чушките. Слагаме и тях, царевицата, сметаната и кората от лимон. Варим още 20 минути, без да захлупваме. Когато супата стане готова, добавяме сока от лимон и кориандъра. Супата трябва да се поднася гореща. 

 

Мъфини за закуска

Необходими продукти:

140 г разтопено масло

250 г брашно

1 с. л. бакпулвер

1 и 1/4 с. л. канела

1/4 ч. л. сол

1/2 ч. л. ванилова есенция

150 г захар

150 мл прясно мляко със стайна температура

1 голямо яйце със стайна температура

100 г плодове

За маслените трохи:

5 с. л. разтопено масло

130 г брашно

140 г пудра захар

1/4 ч. л. канела

Начин на приготвяне: Загряваме фурната до 200 градуса. Намасляваме формите за мъфини. В голяма купа смесваме брашното, бакпулвера, канелата и солта. Взимаме друга купа и в нея разбъркваме маслото, ванилията, захарта, млякото и яйцето. Тази смес добавяме леко към първата и разбъркваме. Плодовете овалваме с брашно и едва тогава добавяме към сместа. Взимаме формички за мъфини и в тях слагаме по 60 мл от тестото. Преди да ги сложим във фурната, можем да ги поръсим и с маслени трохи. Те се приготвят от продуктите, като просто се разбъркват. Сместа става на трохи. Печем мъфините около 15 минути. 

 

Печена пуйка

Необходими продукти:

3-4 кг пуйка

4 с. л. зехтин

3-4 скилидки пресован чесън

2 ч. л. балсамов оцет

3 стръка естрагон

1 портокал

сол

смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Трябва ни пуйка без вътрешности. Тя се измива и подсушава. Натриваме със сол, чесън и балсамов оцет от вътрешната страна. Слагаме вътре нарязан на четири портокал. Слагаме и един два стръка естрагон. Посоляваме пуйката отгоре и я намазваме със зехтин. Връзваме краката. В тавата наливаме 200 мл вода. Слагаме решетка, а отгоре пуйката. Поливаме я с 1 с. л. зехтин. Печем в предварително загрята фурна до 175 градуса за около три часа и половина. Нарязваме пуйката и поднасяме.

 

Палачинки

Необходими продукти:

2 с. л. краве масло

200 г брашно

2 ч. л. бакпулвер

щипка сол

150 мл прясно мляко

2 яйца

2 с. л. захар

Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото и го охлаждаме. Смесваме брашното, бакпулвера и солта. Маслото, прясното мляко, яйцата и захарта се смесват  като се разбиват с миксер. Добавяме брашняната смес през сито. Оставяме така за 15 минута. След това в нагорещен тиган се слага по малко от сместа. Хубаво е да пържим в тиган на средна температура и с масло, за по две – три минути от всяка страна.

 

Сладкиш с майонеза

Необходими продукти:

200 г майонеза

1 ч. ч. вода

2 ч. ч. брашно

5 с. л. натурално какао на прах

1 ч. ч. захар

2 ч. л. бакпулвер или сода бикарбонат

Ванилия

За глазурата:

200 г шоколадов кувертюр

100 г краве масло

Начин на приготвяне: Взимаме купа и в нея разбъркваме сухите съставки. След това добавяме и майонезата и водата. Изсипваме в намаслена и набрашнена тава. Печем в загрята фурна до 185 градуса за около 25 минути. През това време приготвяме и глазурата. Разтопяваме на водна баня шоколада, а след това и маслото. Разбъркваме добре и поливаме сладкиша, когато е изстинал.  

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц