Шопска салата

Шопска салата Лакомник
Шопска салата
Време за приготвяне
Приготвяне
20 минути
Порции
Порции
2
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

400 г домати

250 г краставици

1 зелена чушка (по желание печена и обелена)

1 глава лук или 3 стръка зелен лук

100 г сирене

магданоз – на вкус

оцет и зехтин (олио) – на вкус

Начин на приготвянe

Нарежете доматите на триъгълни кубчета – разрежете първо през средата и получената половинка нарежете с още няколко диагонални среза на умерено големи късове. Прибавете нарязаната на колелца краставица и накълцания на лук. Залейте с оцет и зехтин и разбъркайте добре. Поръсете салатата с настъргано сирене.

Преди поднасяне поръсете с накълцан магданоз.

 

* Шо̀пската сала̀та е ястие, разпространено в кухнята в България, Сърбия и Македония. Представлява предястие от нарязани домати, краставици, сурови или за предпочитане печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене.

Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. Понякога се слага и малко чесън, особено ако чушките са печени, както и люта чушка.

Шопите я приготвят от местен сорт чушки, които имат приятно лютив вкус. Чушките задължително са печени. Особено приятна е салатата със зрели чушки. Другите съставки са същите.

Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия, където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц