Нарежете доматите на триъгълни кубчета – разрежете първо през средата и получената половинка нарежете с още няколко диагонални среза на умерено големи късове. Прибавете нарязаната на колелца краставица и накълцания на лук. Залейте с оцет и зехтин и разбъркайте добре. Поръсете салатата с настъргано сирене.
Преди поднасяне поръсете с накълцан магданоз.
* Шо̀пската сала̀та е ястие, разпространено в кухнята в България, Сърбия и Македония. Представлява предястие от нарязани домати, краставици, сурови или за предпочитане печени чушки, кромид лук, пресен магданоз и настъргано или натрошено бяло саламурено сирене.
Подправя се с дресинг от растителна мазнина (олио или зехтин) и евентуално, с винен или ябълков оцет. Понякога се слага и малко чесън, особено ако чушките са печени, както и люта чушка.
Шопите я приготвят от местен сорт чушки, които имат приятно лютив вкус. Чушките задължително са печени. Особено приятна е салатата със зрели чушки. Другите съставки са същите.
Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия, където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар.