Шоколадово съзвучие

Шоколадово съзвучие Лакомник
Шоколадово съзвучие
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Нела Христова, Габрово
Лакомник Необходими продукти

125 г меко масло
200 г пудра захар
4 яйца
100 г настърган шоколад
200 мл прясно мляко
280 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
3 с.л. какао
2 ванилии
За крема:
300 мл течна сметана
200 г натурален шоколад

Начин на приготвянe

Разбийте на пухкав крем маслото със захарта. Прибавете един по един жълтъците, настъргания шоколад и млякото. Пресейте брашното заедно с набухвателите, ванилията и какаото. Добавете го към маслената смес. Накрая внимателно прибавете и разбитите на сняг белтъци. Намажете с масло правоъгълна кексова форма и я поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170°С фурна. Тестото е доста като количество. За да не се надува и разпуква много като традиционен кекс, бих ви посъветвала да го разделите в две форми или част от него да изпечете на кексчета. Ако след изпичане тестото е напукано и неравно, просто му придайте нужната форма, като изрежете кривите части. Целта е максимално да заприлича на руло. Аз направих две рула от това количество тесто, но моите форми са малки и плитки. Преценете сами. За ганаша затоплете до кипване сметаната. Дръпнете я от огъня и прибавете начупения шоколад и ванилията. Разбъркайте, докато получите гладък крем. Ако обичате по-сладко, ползвайте подсладена сметана или добавете малко захар на вкус. След като кремът леко поизстине, слепете с него шоколадовите филийки, като отново ги нареждате в кексовата форма, в която сте пекли. След като сладкишът изстине, го нарежете на филийки. Наредете ги плътно във формата, като се стараете да са равни отгоре. Оставете за 30 мин формата в хладилника, за да се стегне кремът. Извадете рулото от формата в подходяща чиния. Леко затоплете остатъка от крема и топъл го излейте върху рулото. Гарнирайте по ваш вкус. Като се разреже, рулото изглежда като напълнено с крем. А когато срежете парчето напречно, се виждат ивиците ганаш. Ако желаете да има контраст, може да намажете филийките с бял маслен крем. 

Да ви е сладко!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц