




Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки, ги отстраняваме и го оставяме да се охлади. Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяме да се охладят леко. Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта. В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айряна, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме. Загряваме фурната на 180°C и намасляваме форма за кекс (около 23 см). Изсипваме тестото и печем около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче. (Аз го направих в правоъгълна форма.)
След като кексът е готов, оставяме го да се охлади във формата, след което го прехвърляме върху метална скара. С приготвения ганаш заливаме или “напръскваме” кекса. А той се приготвя, като разтопим шоколада и маслото и прибавяме сока от портокал. Добавяме 1-2 лъжици какао, докато достигнем желаната гъстота. Аз лично го намазах целия отгоре. На следващия ден е още по-вкусен!
