Шоколадов кекс с портокал

Шоколадов кекс с портокал Лакомник
Шоколадов кекс с портокал
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Диана Янакиева
Лакомник Необходими продукти

1 портокал
100 г черен шоколад
125 г масло
3 яйца
280 г захар
100 г гъст айрян (кисело мляко към вода = 3:1)
25 г какао
250 г брашно
1 1/2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
За шоколадовия ганаш:
100 г черен шоколад
25 г масло
сокът от 1/4 портокал
1-2 с. л. какао

Начин на приготвянe

Измиваме портокала, слагаме го в дълбока тенджера и наливаме вода, колкото да го покрие. Варим го около 30 минути, или докато омекне. Изваждаме го от водата и го пасираме на гладко пюре, ако има семки, ги отстраняваме и го оставяме да се охлади. Разтопяваме шоколада и маслото на водна баня или в микровълнова и ги оставяме да се охладят леко. Смесваме брашното, какаото, бакпулвера и солта. В купа разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем, добавяме айряна, охладеното портокалово пюре и шоколада. На 2-3 пъти прибавяме сухите съставки и внимателно разбъркваме. Загряваме фурната на 180°C и намасляваме форма за кекс (около 23 см). Изсипваме тестото и печем около 40-50 минути, като проверяваме за готовност с дървено шишче. (Аз го направих в правоъгълна форма.) 

След като кексът е готов, оставяме го да се охлади във формата, след което го прехвърляме върху метална скара. С приготвения ганаш заливаме или “напръскваме” кекса. А той се приготвя, като разтопим шоколада и маслото и прибавяме сока от портокал. Добавяме 1-2 лъжици какао, докато достигнем желаната гъстота. Аз лично го намазах целия отгоре. На следващия ден е още по-вкусен!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц