Почистеното и измито шкембе се залива със студена вода в по-дълбока тенджера - за предпочитане е тенджера под налягане. Прибавят се зърната черен пипер и се вари до готовност. Шкембето се смята за сварено, когато едро избрано парче от него се откъсва и пада свободно от вилицата, с която е повдигнато във въздуха. Малко преди да се свали от огъня, се посолява на вкус. Изважда се и след като изстине, се нарязва на дребни парчета.
Във врящия бульон се прибавят прясното мляко, кравето масло, червеният пипер. Вари се още около 7-8 минути. Нарязаното шкембе се връща обратно в бульона и след кипване се сваля от огъня. Наръсва се отгоре с пресен или сушен магданоз. За подправка се поднася отделно счукан чесън и оцет, млян черен и млян лют пипер.
Забележка: По желание чорбата може да се застрои с 1/2 чаена чаша кисело мляко и 1 яйце.