Шарената кухня на Мексико

Шарената кухня на Мексико Лакомник

Боб, царевица и чушки преобладават в местната кулинария

Шарената кухня на Мексико
Автор:Лакомник

Три продукта диктуват облика на мексиканската кухня - фасулът, царевицата и чушките. Исторически Мексико принадлежи към културата на царевицата.

В света има три основни култури според зърнените храни, които употребяват - култура на ориза, на пшеницата и на царевицата. 365 дни в годината там се яде царевица под някаква форма. В Европа се яде повече пшеничен хляб. В Мексико царевицата го замества, но това е специална царевица, която се вари с негасена вар и сол, след това се изсушава и чак тогава се мели на брашно. От него се прави тортийя или тортила - мексиканският хляб. Това са тънки питки, подобни на палачинки. Те не са нито сладки, нито солени, но си имат свой неповторим вкус.

Една мексиканска поговорка казва, че тортилата е едновременно чиния, лъжица и основно ястие. Тя може да се прави с пълнеж и тогава се казва тако. Освен това от тортила се правят енчиладас, гордийяс и т. н. Но може да се сервира към друго ястие, да се късат парчета и с тях да се гребе ястието като с лъжица. Научете как се прави всичко това.

 

Тортила

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 10-12 бр.

 

Продукти

200 г брашно

200 г царевично брашно

1 к.ч. разтопена мас или олио

200 г светла бира (или вода)

1 ч.л. сол

Пълнеж (по желание):

смляно или ситно нарязано варено или печено месо по избор

ситно нарязан лук

варени яйца

настърган кашкавал или сирене

лютив или сладък доматен сос със фасул

чили на прах

Приготвяне

Замесва се меко тесто от брашното, мазнината, бирата и солта, прави се на топки с големина на яйце. Оставя се около 15 минути да отлежи и се разточва на тънка питка с диаметър 12-15 см. Пече се върху плоча (не много силно нагрята, за да не изгори). Тортилата се обръща в момента когато се получат мехурчета. Сервира се с пълнеж по желание или вместо хляб.

 

Енчелади с чушки

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

1/4 ч.ч. олио

1 голяма глава лук, ситно нарязана

1 скилидка чесън, ситно нарязана

1 люта чушка чили

2 червени пиперки, изчистени от семената

4 домата

1 дафинов лист

2 с.л. ситно нарязан кориандър

1 ч.ч. телешки бульон

1/2 ч.ч. сметана

3 с.л. настърган кашкавал

доматен сос по избор

12 броя тортили

Приготвяне

Загрейте в тиган половината от олиото и изсипете ситно нарязания лук, чесън и люта чушка (по-желание) и запържете до омекване. Добавете изчистения и нарязан на тънки ивици сладък червен пипер и продължете да задушавате до омекване. След това сложете обелените и нарязани домати, дафиновия лист, кориандъра и добавете бульона. Задушавайте 2-3 мин. Махнете от огъня и добавете сметаната и сол на вкус. Сложете от получената смес в средата на всяка тортила, сгънете ги на две и огънете краищата така че плънката да се закрие. Закрепете краищата с клечки за зъби.

В тиган загрейте останалото олио и изпържете енчиладите по 2 минути от всяка страна до златисто розово. Сложете ги в чинията за сервиране и ги залейте с топъл доматен сос и посипете с настъргания кашкавал.

 

Мексиканска салата

 

Време за приготвяне – 50 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г млечна царевица (от консерва)

2 глави лук

100 г масло

сух джоджен

1 ч.л. вегета

Сол

пресни зелени люти чушки на вкус

2 с. л. олио

Приготвяне

Ситно нарязаният лук се запържва в олиото и след 10 минути се добавят малко вода и царевицата, която се задушава до омекване. Прибавят се маслото, вегетата, сол и ситно нарязаните люти чушки. Накрая се слага стритият сух джоджен и се оставя още 10-15 минути на слаб огън. Салатата се сервира, след като изстине, украсена с резенчета лимон.

 

Бобена супа  

 

Време за приготвяне – 2 ч. и 30 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

300 г зрял фасул (за предпочитане черен или кафяв)

1 глава лук

връзка пресен джоджен

сол

2 с.л. заквасена сметана

1 с.л. олио

2 скилидки чесън

Приготвяне

Бобът се вари до пълно разваряване заедно с лука, нарязан на четири, скилидките чесън и джоджена. Когато стане готов, се добавя сол и се пасира. В друг съд леко се запържва олиото и към него се прибавя пасираният боб. Вари се още 10 минути на бавен огън. Сервира се в купички, украсен с малко сметана отгоре 

 

Гаспачо по мексикански

 

Време за приготвяне – 40 минути

Порции – 2 бр.

 

Продукти

6 средни домати

1 1/2 ч.ч. доматен сок

1 скилидка чесън

2 с.л. лимонов сок

1 ч.л. захар

2 с.л. зехтин (олио)

1 с.л. оцет

6 стръка зелен лук, нарязан на ситно

1/2 краставица, без семената и нарязана на ситно

1-2 люти чушки (по желание)

1/2 ч.л. ситно нарязан джоджен

1 авокадо, нарязано на ситно

1 чушка (зелена или червена), нарязана на ситно

резенчета лимон и сметана за гарниране

Приготвяне

Обелете доматите без един, нарежете на парчета, добавете доматения сок и чесъна и ги разбийте с миксер до получаване на хомогенна смес. Прецедете за да отстраните семките. С бъркане добавете към доматите лимоновия сок, зехтина, оцета, захарта, солта и джоджена. Останалия домат нарежете на ситно и добавете към сместа заедно с лука, краставицата, лютите чушки и добре разбъркайте. Оставете в хладилника за около 12 часа. Супата се сервира топла или студена, гарнирана с лимонови резенчета и сметана на вкус. Добавете и крутони по желание.

 

Бурито

 

Време за приготвяне – 8 ч. и 40 минути

Порции – 12 бр.

 

Продукти

600 г телешко

12 тортили

2 скилидки чесън

1 малка глава лук

2 с.л. лимонов сок

1 с.л. риган

½ ч.л. сол

¼ ч.л. прясно смлян черен пипер

1 с.л. олио

Приготвяне

Измитото месо натъркайте с миксираната маса от чесън, лимонов сок, риган, пипер и сол. След това трябва да мариновате от 4 до 8 часа, запържите, разделите на малки парчета и изсушите около 6 часа.

Изплакнете, обелете лука и го нарежете на дребно. След това запържете в загрято олио. Добавете изсушеното телешко и пържете докато хубаво се зачерви. Добавете сол и разбъркайте. Подгрейте тортилата в печката. На всяка от тях поставете няколко лъжички месо и завийте на руло. Сервира се горещо с мексикански сос и фасул.

 

Пиле по мексикански

 

Време за приготвяне – 60 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

45 г масло

1 с.л. зехтин

4 почистени обезкостени пилешки гърди

сол и черен пипер на вкус

50 г коняк

няколко скилидки чесън

чили сос на вкус

2/3 кутия натурален сок от портокал

препечени ядки

няколко филийки портокал

Приготвяне

В голям тиган смесете и загрейте на среден огън маслото и олиото. Задушете пилешките гърди нарязани на лентички докато се зачервят. Подправете със сол и пипер. Добавете коняка в тигана и внимателно фламбирайте пилешкото. След като пламъците угаснат, добавете чесъна и лютия сос. Плавно налейте портокаловия сок. Намалете огъня. Оставете месото да се задушава 25 минути докато се сготви и стане крехко. Извадете пилешките гърди от тигана и поставете в чинията за сервиране. Залейте със соса. Гарнирайте с ядките и портокаловите резенчета.

 

Чили кон карне

 

Време за приготвяне – 90 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

50 г телешко месо, едро смляно или накълцано на дребно

1 малка глава лук, накълцана на ситно

2 скилидки чесън, счукан

сол и черен пипер на вкус

700 г домати от консерва

2 ч.ч. едър червен боб, накиснат във вода предната вечер

1/2 с.л. чили на прах

Приготвяне

Запържете до омекване лука в 1 с.л. олио в дълбок тиган или тенджера. Добавете телешкото и чесъна и оставете на средно силен огън, докато сместа започне да покафенява. Овкусете със сол и пипер. Отцедете излишната от пърженето мазнина. Добавете нарязаните домати, боба и чилито. Разбъркайте добре, сложете капак и варете на слаб огън, около час.

Още по темата
Още по темата
Енчелади с чушки
Загрейте в тиган половината от олиото и изсипете ситно нарязания лук, чесън и люта чушка (по-желание) и запържете до омекване. Добавете изчистения и нарязан на тънки...
Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц