Вкусна и бърза рецепта подходяща за обяд или вечеря
Изчистете шарана. Нръсете го отвън и отвътре с лимонов сок, посолете и оставете да престои около час. Плънката подгответе, като в тенджера задушете нарязания лук в олио и малко вода. Прибавете нарязаните гъби. След като се позадушат, добавете ориза и го пържете, докато стане прозрачен. Подправете със смлян черен пипер и долейте топла вода. След като оризът леко омекне, свалете тенджерата от котлона, прибавете ореховите ядки и наситнете магданоз. Оставете сместа да изстине. После напълнете с нея шарана и го зашийте с конец. Печете го в намазнена тава и около рибата разстелете останалата плънка. Полейте го с 2-3 супени лъжици олио. Поръсете с едро смлени орехови ядки. Върху тях наредете тънки резенчета лимон, долейте малко вода и печете на предварително загрята умерена фурна.