Божествени ястия за всеки ден
Традиция, красота и богата история. По много от тези неща можете да намерите в Армения. Но не бива да пропускате и още нещо, което е част от местната култура - кухнята. Повечето ястия са леки, но невероятно вкусни. Зеленчуците са напълно традиционни и за нашите земи, но комбинирани божествено.
Мантъ
Необходими продукти:
200 г. макарони
1 кофичка кисело мляко
джоджен
2 скилидки чесън
масло
червен пипер
Начин на приготвяне: Сваряваме макароните. През това време се изцежда киселото мляко и се смесва със счукания чесън. След това и с готовите макарони. Всичко се поръсва с джоджен и накрая, при поднасянето се залива с цвърчащо масло с червен пипер.
Схторац
Необходими продукти:
1 средно голям патладжан
За плънката:
60 г цедено кисело мляко
100 г сирене
Копър
див чесън
бял пипер
Начин на приготвяне: Патладжанът се нарязва на филийки по дължина. Осолява се и се оставя 15 мин, за да изтече горчивият му сок. След това филийките се измиват и подсушават със салфетка. Пържи се в загрята мазнина до златистокафяв цвят. Отцежда се и се оставя да изстине. Плънката се приготвя като сиренето се настъргва на ситно и се разбърква с цеденото кисело мляко, подправя се с белия пипер, копъра и дивия чесън. От готовата плънка се слага по 1 ч.л. на всяка филийка и се завива на руло.
Хляб
Необходими продукти:
500 г брашно
1 и 1/2 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3-4 с.л. олио
Начин на приготвяне: Смесваме продуктите, заедно с около 300 гр вода. Разделяме го на две части с помощта на олио. Оставяме го да втаса близо час. След това отново се премесва с намазнени ръце и пак се оставя за час. Разстиламе в тава. Правим бразди с вилица. Отново оставяме да втаса за още 15 минути. Напръскваме тестото с вода и печем на 22 градуса за 25 минути. След като стане готов, отново го пръскаме с вода. След това оставяме да изстине преди да поднесем.
Сарми
Необходими продукти:
200 г ориз
2 глави лук
1 ч.л. канела
черен пипер
зехтин
сок от 1/2 лимон
лозови листа
Начин на приготвяне: Изчистваме и нарязваме на ситно лука. Запържваме го в зехтин. Поръсваме с подправките. След това добавяме ориза. Разбъркваме, докато стане прозрачен. Добавяме малко вода и стафидите. Поръсваме с щипка захар. Оставяме да къкри, докато оризът поеме течността. Слагаме по малко от плънката във всяко лозово листо. По правило, арменските сарми се правят дълги и тънки. Сармите се нареждат в тава и се заливат с около 2 чаени чаши вода. Слагаме отгоре капак. Печем на умерена фурна, докато оризът поеме течността. Когато сармичките станат готови, се поливат със сока на половин лимон.
Грис халва
Необходими продукти:
3 ч.ч. грис
2 ч.ч. захар
125 г масло
печени ядки
канела
пудра захар
ванилия
сушени плодове
Начин на приготвяне: Грисът се разпределя в тава за печене. Счукваме наедро ядките и ги разпределяме отгоре. Най-добре се получава с бадеми или лешници. Можете да използвате и орехи. Загряваме фурната до 180 градуса и печем, докато халвата стане розово-златиста. Хубаво поне няколко пъти тавата да се раздруса,за да може халвата леко да се разбърка. Докато тя се пече, правим сироп от захарта и разтопеното масло. Така кристалчетата ще се карамелизират. Добавяме сушени плодове, ванилия и вода в тенджерка. Оставяме да къкри за няколко минути. Вадим тавата с готовата халва и я слагаме на топлия котлон като той трябва да остане на умерена степен. Наливаме сиропа на няколко пъти, постепенно и разбъркваме непрекъснато. Накрая оставяме да се охлади за поне 30 минути. Преди да поднесем, правим дупки с вилицата, а отгоре поръсваме с пудра захар и канела.