Солта в тях затормозява бъбреците
Последни изследвания доказват, че една от най-вредните храни в света са полуфабрикатите, чипсовете, газираното и разтворимите супи, към които посягаме през зимата. В тях се съдържат редица добавки, които могат да ни докарат дори рак.
На първо място в пакетираните продукти, които хапваме набързо пред телевизора или на стадиона, са пълни със сол. Само с един пакет чипс си наваксваме повече от половината количество натриев хлорид за деня. Само една претоплена готова пица или разтворима супа и вече сме надхвърлили допустимото количество за 24 часа. Всеки следващ милиграм сол затормозява клетките. Тъй като по този начин се задържа и вода, бъбреците започват да работят двойно повече, за да ни очистят от отровите.
Но истинската опасност – рака, се крие в тайнствените Е-та, които съвсем спокойно са описани на всеки етикет в хранителния магазин. Когато комбинираме всичко това с претоплянето с вредни лъчи в микровълновата фурна, ние си създаваме бавно действаща отрова, която консумираме всеки ден.
Не по-малка е опасността от високо съдържание на захар в газираните напитки. Онколозите припомнят, че именно сладостта дава най-голяма сила на туморите, защото те се хранят с нея.
Ако оставим настрана най-лошите прогнози, останалите поражения, които ни нанасят „безобидните” полуфабрикати са повишен риск от ифракти, инсулти, хипертония и диабет.
Докторите предупреждават, че газираното, чипсовете и снаксовете са абсолютно забранени за бременните жени. В тях често има растителни белтъчини. Въпросните компоненти пък са направени от соя. А нейните вещества нарушават равновесието на половите хормони. По този начин тя пречи на правилното оформяне на половите органи на бебето, докато то е още в утробата на майката. Не по-малка е опасността и в периода на пубертета. Затова тийнейджърите трябва да внимават с бързите закуски в училище.