
Интересна рецепта за дерест




Натрошаваме бисквитите на прах и ги смесваме с канелата и размекнатото на стайна температура масло, така че да се получи лепкаво (но не прекалено) тесто. Застиламе средно голяма тавичка с хартия за печене и разстиламе тестото равномерно по дъното.
Разбъркваме захарта, ванилията, яйцата и крема сиренето с миксер до постигане на кремообразна смес, и ги изсипваме върху блата. Печем около 40-50 минути в загрята фурна на около 180 градуса. Кейкът е готов, когато е започнал да става леко златист отгоре, и все още е леко мек на пипане. Не се притеснявайте, при изстиването се стяга.
Докато печем чийзкейка, е време да се заемем с вишнапа. Изчистваме го от костилките и го поставяме заедно с водата, захарта и лимоновия сок да поври на умерен огън, докато сиропът започне да се сгъстява, около 30-40 минути. Оставяме го да престои 2-3 часа, преди да го извадим от сиропа и да го подредим върху самия чийзкейк.
