Черешите повишават метаболизма

Черешите повишават метаболизма Лакомник

Хапвайте ги, за да имате здрави стави и кости

Черешите повишават метаболизма
Автор:Лакомник

Черешите са любим пролетен плод на мнозина и всички, които го чакат с нетърпение всяка година през май, имат право да са нетърпеливи. Защото освен вкусни, червените плодове са изключително полезни. Те са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор.

 

Поради полезното влияние върху организма и общото укрепващо действие, черешите са били високо ценени в източната медицина.

Черешите активизират обменните процеси, подобряват апетита и работата на мозъка, укрепват съдовете и извеждат вредните вещества от организма. Това показват съвременните проучвания върху техните свойства. А в древността те са били наречени “птичи вишни”, защото хората са забелязали, че птиците ги предпочитат. Лекарите от Изтока са ценили плода, защото той се усвоява много добре от организма.

Червените плодове съдържат биологично активните вещества кумарин и оксикумарин, които нармалицзират съсирването на кръвта.

Тъмночервеният цвят на плодовете са дължи на пигментни вещества с високото съдържание на  антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и намаляващи високото кръвно налягане при пациенти с хипертония.

Проведени са изследвания, доказващи че червените пигментните вещества редуцират възпалението и болката при опитни животни. Смята се, че  антоцианините притежават антиоксидантни свойства.

Поради съдържанието на желязо, черешите се препоръчват на пациенти с анемия, а наличието на салицилова киселина ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.

В една чаена чаша череши се съдържат приблизително 100 калории, 3 гр влакнини, 1,5 гр мазнини, 2 гр протеини и много витамини и минерали.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц