Правете десерти с тях, защото са диетични
Черешите са едни от най-вкусните и обичани плодове, а освен това са и изключително полезни и може да правите куп вкусни десерти с тях, защото са диетични и поддържат добрата линия. Богати са на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Освен това, имат ниско съдържание на мазнини и високо водно съдържание. Една череша притежава само 4 калории, което прави плода подходящ при желание за отслабване.
Черешите, подобно на много други плодове, са богати на антиоксиданти. Наличието им спомага предотвратяването на рак, възпалителни процеси в организма и сърдечни заболявания. Тъмночервеният цвят на плодовете са дължи на пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и понижаващи високото кръвно налягане при пациенти с хипертония.
Изследователи от Тексас наскоро установиха, че черешите съдържат високи нива на антиоксиданта мелатонин, който се произвежда естествено от организма и се смята, че помага за забавянето на процеса на стареене, както и за регулиране на съня. Поради съдържанието на желязо, черешите се препоръчват на хора с анемия. Наличието на салицилова киселина пък ги прави подходящи за страдащи от артрит, подагра и ревматизъм.