Обелете главите целина и ги измийте. Нарежете малките глави целина на две, а големите на четири. Издълбайте сърцевината. Почистете арпаджика. Ако готвите с лук, нарежете го на дребно. Нарежете моркова на колелца. Сложете всички зеленчуци в тенджера. Прибавете олиото, захарта и солта. Залейте с топла вода, така че да покрие продуктите, и изстискайте сока от половин лимон. Покрийте тенджерата с плътна хартиена салфетка, затворете капака и варете на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете към останалите продукти. Продължете да варите, докато картофите омекнат, и преди да махнете тенджерата от огъня, добавете сока от половин лимон. След отстраняването от огъня не отваряйте тенджерата, а я оставете, докато ястието се охлади естествено до стайна температура.
Сервирайте целината с издълбаната част нагоре, като я запълните с останалите зеленчуци. Поръсете със ситно нарязан магданоз.