![Лакомник](https://lakomnik.bg/img/food-icon.jpg)
![Целина със зехтин](https://lakomnik.bg/f/news/0/660_0d6a3f23ca0101c5298e10dd365177f3.jpg)
![Време за приготвяне](https://lakomnik.bg/img/clock3.png)
![Порции](https://lakomnik.bg/img/portions2.png)
![Лакомник](https://lakomnik.bg/img/food_icon2.png)
Обелете главите целина и ги измийте. Нарежете малките глави целина на две, а големите на четири. Издълбайте сърцевината. Почистете арпаджика. Ако готвите с лук, нарежете го на дребно. Нарежете моркова на колелца. Сложете всички зеленчуци в тенджера. Прибавете олиото, захарта и солта. Залейте с топла вода, така че да покрие продуктите, и изстискайте сока от половин лимон. Покрийте тенджерата с плътна хартиена салфетка, затворете капака и варете на средно силен огън, докато зеленчуците омекнат. Нарежете картофите на кубчета и ги добавете към останалите продукти. Продължете да варите, докато картофите омекнат, и преди да махнете тенджерата от огъня, добавете сока от половин лимон. След отстраняването от огъня не отваряйте тенджерата, а я оставете, докато ястието се охлади естествено до стайна температура.
Сервирайте целината с издълбаната част нагоре, като я запълните с останалите зеленчуци. Поръсете със ситно нарязан магданоз.
![стрелка](/img/grey_arrows.png)