Холандската кухня пленява със сирена и шоколади

Холандската кухня пленява със сирена и шоколади Лакомник

Рибите и морските дарове също са на почит

Холандската кухня пленява със сирена и шоколади
Автор:Лакомник

Холандската кухня е известна основно благодарение на голямото количество разновидни сирена и шоколад. Тя не е популярна колкото италианската или френската например, но може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин.

 

В Холандия по-важна роля от месото играят рибата и зеленчуците. Тя е типична северна кухня и за това няма голямо разнообразие от ястия. Простотата й има своите корени в началото на ХХ век, когато в Холандия са били организирани т.нар. домашни училища, в които момичетата са познавали тайните на домашните занаяти. Ястията, приготвяни в такива училища са били много опростявани и днес са в основата на холандската кухня.

Рибите, използвани най-често в холандската кухня са: херинга, скумрия, змиорка, а също така и морски дарове.

Видимо е влиянието на кухните на съседните народи, а особено на немската и скандинавската кухня. Както немците, така и холандците много обичат бира.

Сиренето гауда и едам са най-известните холандски продукти на света и са символ на страната наравно с лалетата.

 

Спаначено предястие

 

Време за приготвяне – 25 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

1 кг картофи

2 вр. репички

90 г масло

4 с.л. пудра захар

2 с.л. оцет

500 г пресен спанак

250 г меко синьо сирене

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Картофите се обелват и сваряват в посолена вода за около 20 мин. или докато се сварят напълно. Репичките се измиват и се разрязват на половинки. В дълбок тиган се слагат 40 г масло, 25 мл вода, захарта, оцетът и репичките и се варят около 7-8 мин. на слаб огън. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Измива се спанакът, оставя се да се изцеди, нарязва се на едро и се попарва, така че леко да омекне. Сиренето се нарязва на парченца. Картофите се пюрират с останалата част от маслото и се добавят спанакът и сиренето. Овкусява се със сол и черен пипер, ако е необходимо. Получената смес се разпределя в 4 дълбоки чинии и се добавя сместа от репичките и техния сос.

 

Яйчена супа

 

Време за приготвяне – 45 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

2 яйца

50 г масло

2 с.л. фиде

1 ч.л. сол

магданоз за поръсване на вкус

лимонов сок на вкус

Приготвяне

В 1 л кипяща подсолена вода се слагат маслото и фидето. Разбъркват се и се оставят да врят 15 минути. Яйцата се разбиват и към тях се добавя ситно нарязаният магданоз. След като фидето се свари, яйцата бавно се изливат в тенджерата, като супата непрекъснато се бърка, докато пресеклите се яйца се сварят напълно. Супата се сервира с резенче лимон или лимонов сок.

 

Грахова супа

 

Време за приготвяне – 3 часа

Порции – 6 бр.

 

Продукти

200 г чаша зелен олющен грах

500 г пушена наденица

500 г свинско

4 глави лук

1 нарязан стрък целина

4 средно големи картофа

1 връзка целина

1 лъжичка сол

2 литра вода

Приготвяне

Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак. Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода. Гответе на слаб огън за около 3 часа. Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час. Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути. Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки. Нарязана я върнете обратно в супата.

 

* Холандците приготвят супа от зелен лющен грах през зимата, когато се появи нужда от засищаща храна. Тя е с много гъста консистенция, често към нея се добавя свинско или наденица. Холандците казват, че добрата грахова супа е добре приготвена само тогава, когато лъжицата стои права в нея.

 

Омлет по селски

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

500 г картофи

100 г кашкавал или жълто сирене по избор

50 г бекон

1 глава кромид лук

3-4 стръка магданоз

щипка индийско орехче

черен пипер на вкус

сол на вкус

3 яйца

Приготвяне

Обелените картофи се настъргват на едро ренде, прибавя се нарязаната на кубчета и изпържения с лука бекон и се задушава под похлупак. След като омекнат картофите, се прибавят яйцата, разбити със сол, настърганото сирене, подправките и се изпържва.

 

Телешко с картофи

 

Време за приготвяне – 2 часа

Порции – 4 бр.

 

Продукти

1 кг телешко

1 кг картофи

3 моркова

3 глави лук

4 с.л. масло

4 ч.ч. вода

1 ч.л. сол

черен пипер на вкус

дафинов лист

Приготвяне

Във вряща вода поставете телешкото, посолете, добавете дафиновия лист и пипера. Варете на слаб огън 60 минути. Обелете картофите, морковите и лука. Картофите нарежете на кубчета, морковите и лука нарежете на филийки. Добавете зеленчуците към врящото месо и задушете всичко за около 60 минути. Когато месото и зеленчуците бъдат готови, извадете месото не допускайки да изстине. От зеленчуците и малко бульон направете пюре, ако е нужно добавете сол и пипер. Внимателно разбъркайте. Нарежете месото на парчета. Разтопете маслото.

Върху чиния сипете пюре от зеленчуци, върху него сложете парчета месо полейте с масло и поръсете с магданоз.

 

* Хутспот е традиционно холандско ястие със зеленчуци и месо, готвени в една тенджера, което е свързано с историческото минало на страната.

 

Риба със сирене

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

4 порции филе от риба по избор

400 г мляко

30 г масло

30 г брашно

200 г жълто сирене

1 ч.л. горчица

черен пипер

сол

Приготвяне

Разполовяваме порциите рибено филе, посоляваме и поръсваме с черен пипер, поставяме ги в кипящо мляко и варим на много тих огън почти до омекване. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с млякото, в което сме варили филето, и варим, докато се получи гладък сос, който посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме горчицата и 150 г настъргано сирене. Поставяме сварените порции филе в намазана с мазнина тавичка за печене, заливаме със соса, поръсваме с настъргано сирене и запичаме в гореща фурна или на грил (около 5 минути).

 

Кюфтета по холандски

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 4 бр.

 

Продукти

150 г смляно говеждо месо

150 г смляно свинско месо

150 г смляно телешко месо

1 глава кромид лук

1 яйце

мас за пържене (или олио)

2 с.л. доматено пюре

100 г готварска сметана

400 г галета

1 ч.ч. месен бульон

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне 

Смляното месо се смесва със ситно нарязания лук, галетата, яйцето, сол и черен пипер, правят се малки кюфтета и бързо се изпържват в мас. Прибавят се доматеното пюре и бульона и се задушава 15 минути. Ястието се охлажда и се оставя да престои няколко часа. Преди поднасяне се добавя сметаната.

 

Пилешки крокети

 

Време за приготвяне – 30 минути

Порции – 6-8 бр.

 

Продукти

50 г масло

1 глава лук

50 г брашно

300 мл прясно мляко

300 г пилешко филе

50 г шунка

2 с.л. магданоз, наситнен

1 с. л. люта горчица

галета за овалване

олио за пържене

1 лимон

черен пипер на вкус

сол на вкус

Приготвяне

Лукът се нарязва на много ситно. Пилешкото филе се сварява и също се нарязва на много ситно. Шунката се нарязва на много малки кубчета. В дълбок тиган се разтопява маслото и се добавя лукът. Запържва се 3-4 минути, докато започва да става леко златист. Добавя се брашното като се бърка постоянно и се запържва около 1 мин., след което бавно се добавя млякото, като се бърка така около 2 мин., така че да се получи хомогенна гъста каша. Добавя се пилешкото месо, шунката, ситно нарязаният магданоз и горчицата. Овкусява се със сол и чер пипер. Сместа се оставя да изстине и да се втвърди. С лъжица от сместа се отделят и оформят топчета, или цилиндърчета. Овалват се в галета и се оставят да престоят около 30 мин. в хладилника.

Крокетите се изпържват равномерно от всички страни в олио. След изваждането се подреждат на кухненска хартия, за да се подсуши излишната мазнина.

Ястието се сервира гарнирано с резени лимон.

 

Палачинки с мая

 

Време за приготвяне – 20 минути

Порции – 6 бр.

 

Продукти

250 г брашно

50 г масло или маргарин

400 мл мляко

10 г мая

5 г сол

Приготвяне

Загрейте млякото. Смесете солта с брашното и направете кладенче в средата. Смесете малко количество от топлото мляко с маята и залейте с него кладенчето заедно с 2/3 от останалото мляко. Бъркайте до получаване на тесто с еднородна, гладка и рядка консистенция. Добавете останалото топло мляко, продължавайки да бъркате. Покрийте сместа с навлажнена кърпа и оставете на топло място, напр. на радиатора за един час. Намажете тигана с масло или маргарин. Сипете по една лъжица от сместа и оформете кръгче с черпак, ако нямате специален тиган с дупки. Пържете от двете страни докато получат златна коричка.

Сервират се горещи с масло и захар, с ягоди или полети с шоколадов сос. Също така са много вкусни с масло, кристална захар и кленов сироп.

 

* Оригиналните холандски палачинки са приготвяни на специален голям тиган, който има няколко по-малки плитки вдлъбнатини на дъното. Обикновено се сервират в средата на деня, но не на закуска.

 

Оризов пудинг

 

Време за приготвяне – 20 минути

Порции – 4-6 бр.

 

Продукти

1 ч.ч едър ориз

3 ч.ч прясно мляко

4 пръчки канела или ч.л. на прах

200 мл кондензирано мляко

1 пакетче ванилия

3/4 ч.ч тъмен ром

1/4 ч.ч вода

1 ч.ч. едри стафиди

Приготвяне

В дълбок тиган сипете млякото и канелените пръчки да заврат. Добавете ориза, кипнете и намалете огъня. Бъркайте 15 минути да не загори ориза. Докато ориза се готви, смесете рома с водата и стафидите в малък съд. Кипнете и намалете огъня. Варете докато се абсорбира водата. Добавете кондензираното мляко и ванилията. Гответе на слаб огън около 15 минути докато стане кремообразен ориза, но леко течен. Смесете със стафидите. Объркайте и сипете в чаши.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц