Рибите и морските дарове също са на почит
Холандската кухня е известна основно благодарение на голямото количество разновидни сирена и шоколад. Тя не е популярна колкото италианската или френската например, но може да предложи вкусни ястия, които се приготвят по лесен начин.
В Холандия по-важна роля от месото играят рибата и зеленчуците. Тя е типична северна кухня и за това няма голямо разнообразие от ястия. Простотата й има своите корени в началото на ХХ век, когато в Холандия са били организирани т.нар. домашни училища, в които момичетата са познавали тайните на домашните занаяти. Ястията, приготвяни в такива училища са били много опростявани и днес са в основата на холандската кухня.
Рибите, използвани най-често в холандската кухня са: херинга, скумрия, змиорка, а също така и морски дарове.
Видимо е влиянието на кухните на съседните народи, а особено на немската и скандинавската кухня. Както немците, така и холандците много обичат бира.
Сиренето гауда и едам са най-известните холандски продукти на света и са символ на страната наравно с лалетата.
Спаначено предястие
Време за приготвяне – 25 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
1 кг картофи
2 вр. репички
90 г масло
4 с.л. пудра захар
2 с.л. оцет
500 г пресен спанак
250 г меко синьо сирене
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Картофите се обелват и сваряват в посолена вода за около 20 мин. или докато се сварят напълно. Репичките се измиват и се разрязват на половинки. В дълбок тиган се слагат 40 г масло, 25 мл вода, захарта, оцетът и репичките и се варят около 7-8 мин. на слаб огън. Добавя се сол и черен пипер на вкус. Измива се спанакът, оставя се да се изцеди, нарязва се на едро и се попарва, така че леко да омекне. Сиренето се нарязва на парченца. Картофите се пюрират с останалата част от маслото и се добавят спанакът и сиренето. Овкусява се със сол и черен пипер, ако е необходимо. Получената смес се разпределя в 4 дълбоки чинии и се добавя сместа от репичките и техния сос.
Яйчена супа
Време за приготвяне – 45 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
2 яйца
50 г масло
2 с.л. фиде
1 ч.л. сол
магданоз за поръсване на вкус
лимонов сок на вкус
Приготвяне
В 1 л кипяща подсолена вода се слагат маслото и фидето. Разбъркват се и се оставят да врят 15 минути. Яйцата се разбиват и към тях се добавя ситно нарязаният магданоз. След като фидето се свари, яйцата бавно се изливат в тенджерата, като супата непрекъснато се бърка, докато пресеклите се яйца се сварят напълно. Супата се сервира с резенче лимон или лимонов сок.
Грахова супа
Време за приготвяне – 3 часа
Порции – 6 бр.
Продукти
200 г чаша зелен олющен грах
500 г пушена наденица
500 г свинско
4 глави лук
1 нарязан стрък целина
4 средно големи картофа
1 връзка целина
1 лъжичка сол
2 литра вода
Приготвяне
Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак. Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода. Гответе на слаб огън за около 3 часа. Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час. Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути. Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки. Нарязана я върнете обратно в супата.
* Холандците приготвят супа от зелен лющен грах през зимата, когато се появи нужда от засищаща храна. Тя е с много гъста консистенция, често към нея се добавя свинско или наденица. Холандците казват, че добрата грахова супа е добре приготвена само тогава, когато лъжицата стои права в нея.
Омлет по селски
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
500 г картофи
100 г кашкавал или жълто сирене по избор
50 г бекон
1 глава кромид лук
3-4 стръка магданоз
щипка индийско орехче
черен пипер на вкус
сол на вкус
3 яйца
Приготвяне
Обелените картофи се настъргват на едро ренде, прибавя се нарязаната на кубчета и изпържения с лука бекон и се задушава под похлупак. След като омекнат картофите, се прибавят яйцата, разбити със сол, настърганото сирене, подправките и се изпържва.
Телешко с картофи
Време за приготвяне – 2 часа
Порции – 4 бр.
Продукти
1 кг телешко
1 кг картофи
3 моркова
3 глави лук
4 с.л. масло
4 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
черен пипер на вкус
дафинов лист
Приготвяне
Във вряща вода поставете телешкото, посолете, добавете дафиновия лист и пипера. Варете на слаб огън 60 минути. Обелете картофите, морковите и лука. Картофите нарежете на кубчета, морковите и лука нарежете на филийки. Добавете зеленчуците към врящото месо и задушете всичко за около 60 минути. Когато месото и зеленчуците бъдат готови, извадете месото не допускайки да изстине. От зеленчуците и малко бульон направете пюре, ако е нужно добавете сол и пипер. Внимателно разбъркайте. Нарежете месото на парчета. Разтопете маслото.
Върху чиния сипете пюре от зеленчуци, върху него сложете парчета месо полейте с масло и поръсете с магданоз.
* Хутспот е традиционно холандско ястие със зеленчуци и месо, готвени в една тенджера, което е свързано с историческото минало на страната.
Риба със сирене
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
4 порции филе от риба по избор
400 г мляко
30 г масло
30 г брашно
200 г жълто сирене
1 ч.л. горчица
черен пипер
сол
Приготвяне
Разполовяваме порциите рибено филе, посоляваме и поръсваме с черен пипер, поставяме ги в кипящо мляко и варим на много тих огън почти до омекване. Правим светла запръжка от маслото и брашното, разреждаме я с млякото, в което сме варили филето, и варим, докато се получи гладък сос, който посоляваме, поръсваме с черен пипер, прибавяме горчицата и 150 г настъргано сирене. Поставяме сварените порции филе в намазана с мазнина тавичка за печене, заливаме със соса, поръсваме с настъргано сирене и запичаме в гореща фурна или на грил (около 5 минути).
Кюфтета по холандски
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 4 бр.
Продукти
150 г смляно говеждо месо
150 г смляно свинско месо
150 г смляно телешко месо
1 глава кромид лук
1 яйце
мас за пържене (или олио)
2 с.л. доматено пюре
100 г готварска сметана
400 г галета
1 ч.ч. месен бульон
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Смляното месо се смесва със ситно нарязания лук, галетата, яйцето, сол и черен пипер, правят се малки кюфтета и бързо се изпържват в мас. Прибавят се доматеното пюре и бульона и се задушава 15 минути. Ястието се охлажда и се оставя да престои няколко часа. Преди поднасяне се добавя сметаната.
Пилешки крокети
Време за приготвяне – 30 минути
Порции – 6-8 бр.
Продукти
50 г масло
1 глава лук
50 г брашно
300 мл прясно мляко
300 г пилешко филе
50 г шунка
2 с.л. магданоз, наситнен
1 с. л. люта горчица
галета за овалване
олио за пържене
1 лимон
черен пипер на вкус
сол на вкус
Приготвяне
Лукът се нарязва на много ситно. Пилешкото филе се сварява и също се нарязва на много ситно. Шунката се нарязва на много малки кубчета. В дълбок тиган се разтопява маслото и се добавя лукът. Запържва се 3-4 минути, докато започва да става леко златист. Добавя се брашното като се бърка постоянно и се запържва около 1 мин., след което бавно се добавя млякото, като се бърка така около 2 мин., така че да се получи хомогенна гъста каша. Добавя се пилешкото месо, шунката, ситно нарязаният магданоз и горчицата. Овкусява се със сол и чер пипер. Сместа се оставя да изстине и да се втвърди. С лъжица от сместа се отделят и оформят топчета, или цилиндърчета. Овалват се в галета и се оставят да престоят около 30 мин. в хладилника.
Крокетите се изпържват равномерно от всички страни в олио. След изваждането се подреждат на кухненска хартия, за да се подсуши излишната мазнина.
Ястието се сервира гарнирано с резени лимон.
Палачинки с мая
Време за приготвяне – 20 минути
Порции – 6 бр.
Продукти
250 г брашно
50 г масло или маргарин
400 мл мляко
10 г мая
5 г сол
Приготвяне
Загрейте млякото. Смесете солта с брашното и направете кладенче в средата. Смесете малко количество от топлото мляко с маята и залейте с него кладенчето заедно с 2/3 от останалото мляко. Бъркайте до получаване на тесто с еднородна, гладка и рядка консистенция. Добавете останалото топло мляко, продължавайки да бъркате. Покрийте сместа с навлажнена кърпа и оставете на топло място, напр. на радиатора за един час. Намажете тигана с масло или маргарин. Сипете по една лъжица от сместа и оформете кръгче с черпак, ако нямате специален тиган с дупки. Пържете от двете страни докато получат златна коричка.
Сервират се горещи с масло и захар, с ягоди или полети с шоколадов сос. Също така са много вкусни с масло, кристална захар и кленов сироп.
* Оригиналните холандски палачинки са приготвяни на специален голям тиган, който има няколко по-малки плитки вдлъбнатини на дъното. Обикновено се сервират в средата на деня, но не на закуска.
Оризов пудинг
Време за приготвяне – 20 минути
Порции – 4-6 бр.
Продукти
1 ч.ч едър ориз
3 ч.ч прясно мляко
4 пръчки канела или ч.л. на прах
200 мл кондензирано мляко
1 пакетче ванилия
3/4 ч.ч тъмен ром
1/4 ч.ч вода
1 ч.ч. едри стафиди
Приготвяне
В дълбок тиган сипете млякото и канелените пръчки да заврат. Добавете ориза, кипнете и намалете огъня. Бъркайте 15 минути да не загори ориза. Докато ориза се готви, смесете рома с водата и стафидите в малък съд. Кипнете и намалете огъня. Варете докато се абсорбира водата. Добавете кондензираното мляко и ванилията. Гответе на слаб огън около 15 минути докато стане кремообразен ориза, но леко течен. Смесете със стафидите. Объркайте и сипете в чаши.