Тутманик

Тутманик Лакомник
Тутманик
Време за приготвяне
Приготвяне
2 1/2 часа
Порции
Порции
10
Автор
Елена Неделкова, с. Георги Дамяново
Лакомник Необходими продукти

За тестото:
600 г брашно
20 г жива мая
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. олио
1 равна с.л. сол
1 с.л. захар
около 280-300 г сирене
Допълнително:
1 пакетче краве масло
100 мл олио

Начин на приготвянe

Маята се разтваря в хладка вода и се замесва тесто от посочените продукти (като от яйцата се слагат 1 + 1 белтък). Оставя се да втаса около 1 час. Разделя се на 5 топки, оформят се и се слагат в тавичка, в която са разтопени около 80 г масло и същото количество олио. Овалват се в мазнината и се оставят така около 15 мин да си починат. Взема се първата топка и се разточва с ръце на тънка кора, като ръцете се топят постоянно в мазнината. Наръсва се с сирене и се загъва като плик. Дори и да се скъса някъде, няма проблем. Взема се втората топка и с нея се прави същото като с първата, но преди да се загъне, в средата се слага първият плик и вторият го затваря, т.е. първият остава прибран във втория. Така се процедира и с останалите. Накрая се прехвърля в намазнена тава и с намазнени ръце се разплесква хубаво. Разрязва се на триъгълници като торта. Намазва се с жълтък и може да се поръси с някакви семена. Пече се в предварително загрята фурна.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц