Тутманик

Тутманик Лакомник
Тутманик
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
8
Автор
Ивелина Папазова
Лакомник Необходими продукти

5 яйца
1 кг брашно 
1 кубче мая
1 кофичка кисело мляко
5 с.л. олио
1 с.л. захар
1 с.л. сол
За сместа:
400 г сирене
1 пакетче краве масло
2 пакетчета сусам

Начин на приготвянe

Разбиваме яйцата, като оставяме единия жълтък за намазване. Пресяваме брашното. Маята размиваме с хладка вода и захарта, слагаме 1-2 с.л. брашно и разбиваме добре, като чакаме да набъбне маята. 

Правим кладенче от пресятото брашно, слагаме солта, яйцата, набъбналата мая, киселото мляко и олиото. Замесваме меко тесто и оставяме да втаса. Като преди да сложим да втаса, го блъскаме около 50 пъти. Намазваме го с олио и го оставяме да втаса. След като е втасало веднъж, го правим на 4 топки и пак го оставяме да втаса. След това втасване разстиламе всяка топка и я намазваме с масло и натрошаваме сирене. Завиваме разтегленото тесто, нарязваме го и го правим на охлювчета. Слагаме ги в намазнена тава, намазваме с жълтъка и поръсваме със сусам, оставяме пак да втаса. Печем в загрята фурна отгоре и отдолу на 200 градуса. Като го сложим да се пече, пускаме само на долен реотан.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц