Тунис е малка страна, но с много богата история. През територията й са преминавали представители на най-различни народи. Белег са оставили и мореплавателите, акостирали на бреговете на страната. В съвременната си кухня, местните хора са вплели десетки специалитети с продукти от новия свят като картофите и доматите. Насладете им се.
Солен пай
Необходими продукти:
250 г пилешко месо
1 с. л. олио
1/2 глава лук
1 сварени яйца
1 печена чушка
1 сушен домат
1 с. л. магданоз
чесън
1 яйце
черен пипер
картофи
Начин на приготвяне: Запържваме нарязаните на ситно лук и месо. Разбъркваме ги през цялото време, за да се зачервят равномерно от всички страни. Поръсваме с подправки по избор. Махаме от огъня и оставяме да изстине. През това време правим пюре от предварително сварените картофи. Смесваме го с месото и лука. След това прибавяме и яйцето, което е предварително сварено и нарязано на ситно. Идва ред на чушката, домата, магданоза и чесъна. Разбъркваме много добре. След това чукваме суровото яйце. Прехвърляме сместа в предварително намаслена тава и печем при 190 градуса до готовност.
Супа
Необходими продукти:
70 г грис
2 с.л. доматено пюре
100 мл. зехтин
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
3 с.л. лимонов сок
черен пипер
сол
4 ч.ч. вода
Начин на приготвяне: Нарязвме лука на ситно. Запържваме го в зехтина. След като поомекне, добавяме доматеното пюре и чесъна, нарязан на ситно. Поръсваме с подправките и разбъркваме добре. Доливаме вода. Оставяме да къкри 20 минути. Идва ред на гриса и оставяме да се вари още 10 минути. Лимоновият сок се добавя малко преди да махнем ястието от огъня.
Салата
Необходими продукти:
2 херинги
2 зелени чушки
2 червени чушки
2 домата
2 скилидки чесън
4 с.л. зехтин
1 ч.л. кимион
черен пипер
сол
Начин на приготвяне: Нарязваме чушките. Обелваме доматите и ги нарязваме на ситно. Слагаме ги да се задушат в зехтина. Поръсваме с подправките. Счукваме чесъна и слагамеи него. Оставяме да се готви още няколко минути. Херингата се пече на скара или се купува маринована от магазина. Нарязва се на ситно. Добавя се при задушените зеленчуци. Разбъркваме добре.
Картофи
Необходими продукти:
2 кг картофи
100 г масло
2-3 скилидки чесън
сол
Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета и се сваряват в подсолена вода. Варим само за 5 минути. Вадим ги и ги изцеждаме. Прехвърляме в тавичка. На дъното й трябва да е разтопеното масло. За разлика от картофите соте, в случая само намазваме тавата с чесън, но не го добавяме към самото ястие. Слагаме отгоре картофите и печем на силен огън.
Тиквички
Необходими продукти:
2 сладки картофа
2 тиквички
1 глава лук
сол
черен пипер
червен пипер
2-3 с.л. сусам
40 г масло
Начин на приготвяне: Обелваме сладките картофи и ги нарязваме на шайби. Подреждаме ги в тава и поръсваме с червения пипер и солта. По същия начин постъпнваме и с тиквичките. Тях обаче поръсваме с черния пипер и сусама. Отгоре подреждаме нарязания на кръгчета лук. Слагаме парче масло и поръсаме с още малко сусам. Оставяме да се пече за половин час в предварително загрята фурна до 190 градуса.