Те са главните причинители на инфарктите и инсултите
Що е то трасмазнини? Те се получават чрез изкуствено втвърдяване на олио с водород. Точно това е и рецептата за обикновения маргарин. Тъй като е изключително евтин заместител на маслото, в последно време той се слага както в солени, така и в сладки продукти. Изследвания показват, че вредните вещества присъстват във вафлите, чипсовете, соленките и какво ли още не. Другият термин – хидрогенизирани мазнини е наименование на същите вещества.
Химици разказват, че най-вредно за нашия организъм е да си намажем една препечена филийка с маргарин и после да отпием от чаша с топло кафе. Топлината разгражда още по-бързо мазнините и те мигновено влизат в кръвта ни. Тъй като се тежки, остават натрупани по артериите ни. А по този начин гарантирано се случват две неща – инфаркт и инсулт.
Специалистът по диететика д-р Людмила Емилова дори твърди, че на мястото, на което има трансмазнини в тялото ни, се образуват тлеещи инфекции. Според нея, това е една от доказаните причини за поява на рак. Освен това, принуждават панкреаса да произвежда повече инсулин. Свръхфункцията бързо го износва и резултатът е тежък диабет.
Педиатри пък предупреждават да ограничаваме децата си да си купуват чипс и кроасан в междучасието, защото ефектът върху малчуганите е още по-тежък, отколкото този върху възрастните. Докторите разказват, че тези храни категорично влияят на поведението им, тъй като нарушават нормалното оросяване на мозъка. При някои това води до невероятна агресия, докато други се затварят в себе си и изпадат в тежка депресия. Родителите обаче все по-трудно се справят с този проблем и признават, че единственият изход е да изпращат децата си без пари на училище.
Накрая експертите припомнят, че няма безопасно количество трансмазнини, всеки милиграм е вреден за тялото ни. За съжаление, не можем да имаме голямо доверие и на опаковките. Затова можем да бъдем сигурни, че подобни мазнини няма само в течните продукти, които се продават на пазара. За останалите обаче няма гаранция. Много потребители разказват, че хитри производители слагат на стоките си надпис „без хидратирана мазнина”, което далеч се различава от термина „хидрогенизирана”, но е достатъчно да заблуди всеки пазаруващ.
Лекарите съобщават и страшната, но доказана лабораторно теория, че колкото и трансмазнини да хапнем, те няма как да напуснат тялото ни по естествен път. Затова е добре поне да спрем да ги трупаме.