За тестото: Загрейте фурната до 170 градуса. Разбийте белтъците заедно с лимонената киселина докато стане на пяна, като постепенно прибавяте половината от захарта. Жълтъците разбийте с останалото количество захар до получаване на светло-жълта смес и добавете ванилията. Добавете брашното и нишестето, 1/3 от разбитите белтъци и внимателно разбъркайте. След това докато бъркате прибавете и останалите белтъци. След като тестото е готово внимателно го сложете във формата за печене и го печете за около 30 минути, като проверявате дали е готово. След това го оставете да се охлади. Охладеното тесто разрежете на 3 блата, като едни оставите за тортата, а останалите два може да замразите за следващ път.
За крема: Разрежете пъпеша, почистете го от семките. С помощта на лъжица издълбайте меката част, като трябва да получите 12 топки. След това ги залейте с 1 с. л. лимонов сок и ликьор и оставете в хладилника.
За сиропа смесете в малка купа вода, лимонов сок и захар. Варете докато захарта се разтопи и водата стане прозрачна.
В пасатора сложете останала мека част от пъпеша, прибавете лимонов сок, захар, кисело мляко и пасирайте докато стане пюре. Разтворете желатина в студена вода, след това го разтворете в микровълновата или на слаб огън. Вливайте тънка струя от желатина в пюрето от пъпеша. Оставете сместа в хладилника за 15 минути.
Във формата за печене поставете готовия блат и го намажете обилно със сиропа. Разбийте сметаната. Когато пюрето от пъпеш е започнало да се втвърдява го смесете със сметаната. Върху блата нанесете равномерно от крема. Оставете тортата в хладилника за около 2 часа. Преди да сервирате украсете с топките пъпеш.