На блата:
Белтъците заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер заедно с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява заедно с какаото, прибавя се лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква с шпатула до хомогенизиране. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. На два пъти се прибавят и белтъците, като се разбърква внимателно отново с шпатула. Сместа се изсипва във форма за торта или в тава с диаметър 26 см. Пече се в предварително нагрята фурна до 180°C около 30 мин. Блатът се оставя да изстине и се разделя на три части.
Аз лично последвах точно написаното за изпичането на блата, но е много трудно разделянето после на 3 части, защото сместа не се надува много и има опасност от разкъсване на отделните блатове, затова ви съветвам да разделите сместа на 3 части и така да печете във фурната, като съответно времето ще е по-малко.
На крема:
Маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбиват на крем. Добре охладената сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива до твърда сметана. Сметаната се прибавя към крема и се разбърква внимателно с шпатула.
Сглобяване на тортата:
Първата част от блата се напоява равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напоява се с 1/3 кафе, намазва се с предварително разтопен на водна баня течен шоколад нутела и върху него - 1/3 от крема. Отгоре се поставя и третият блат, напоява се с остатъка от кафето и останалия крем.
Украса:
Останалата течна сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива на твърда пяна. Останалата украса на тортата зависи изцяло от вашето въображение.
Бон апети!