Торта с маскарпоне и нутела

Торта с маскарпоне и нутела Лакомник
Торта с маскарпоне и нутела
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
12
Автор
Таня Ланкова
Лакомник Необходими продукти

(26 см размер на блатовете)
За блата:
5 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
5 с.л. разтопено масло
3 с.л. какао
За крема, пълнежа и напояване на блатовете:
500 г (1 опаковка) маскарпоне
200 мл млечна неподсладена сметана
4 с.л. захар
4-5 с.л. разтопена нутела на водна баня
1/2 ч.ч. силно кафе
За украсата:
200 мл млечна неподсладена сметана
1 с.л. захар
около 100 г лешници (аз използвах орехи)

Начин на приготвянe

На блата:

Белтъците заедно с лъжица от захарта се разбиват на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с миксер заедно с останалата захар до побеляване. Брашното се пресява заедно с какаото, прибавя се лъжица по лъжица към жълтъчната смес и се разбърква с шпатула до хомогенизиране. Добавя се разтопеното масло и се разбърква. На два пъти се прибавят и белтъците, като се разбърква внимателно отново с шпатула. Сместа се изсипва във форма за торта или в тава с диаметър 26 см. Пече се в предварително нагрята фурна до 180°C около 30 мин. Блатът се оставя да изстине и се разделя на три части.

Аз лично последвах точно написаното за изпичането на блата, но е много трудно разделянето после на 3 части, защото сместа не се надува много и има опасност от разкъсване на отделните блатове, затова ви съветвам да разделите сместа на 3 части и така да печете във фурната, като съответно времето ще е по-малко.

На крема:

Маскарпонето заедно с 3 с.л. захар се разбиват на крем. Добре охладената сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива до твърда сметана. Сметаната се прибавя към крема и се разбърква внимателно с шпатула.

Сглобяване на тортата:

Първата част от блата се напоява равномерно с 1/3 от кафето и отгоре се намазва с 1/3 от крема. Поставя се вторият блат, напоява се с 1/3 кафе, намазва се с предварително разтопен на водна баня течен шоколад нутела и върху него - 1/3 от крема. Отгоре се поставя и третият блат, напоява се с остатъка от кафето и останалия крем.

Украса:

Останалата течна сметана заедно с 1 с.л. захар се разбива на твърда пяна. Останалата украса на тортата зависи изцяло от вашето въображение.

Бон апети!

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц