Селенът в него подмладява клетките
Една от най-екзотичните ядки на нашия пазар – бразилският орех, става все по-популярна през последните години. И това не е случайно. Освен редицата полезни вещества, които се съдържат в нея, тя помага и за топенето на мазнините. И то въпреки че експертите твърдят, че 100 г от чудодейната ядка доставят на тялото ни повече от 600 калории. Причината е в голямото количество фибри, характерни за състава на тази суперхрана. Именно те притъпяват чувството на глад.
Бразилският орех расте само на едно място в света – в Амазонските гори. В себе си съдържа много протеини, мазнини, антиоксиданти и минерали. На първо място обаче трябва да поставим селена, който подмладява клетките и бързо скрива от лицето ни няколко години. Освен това той подпомага и работата на щитовидната жлеза, която поддържа всички процеси в тялото ни. Но има и едно предупреждение – ако усетите умора и главоболие, задължително трябва да се откажете от екзотичната храна. Тези симптоми са характерни за прекаленото насищане на тялото със селен.
Освен това орехите имат и много мастни киселини, които бързо понижават нивата на т.нар. лош холестрол. А така намаляваме риска от инсулт и инфаркт.
Но полезните качества на ореха не спират дотук. В него може да се открие и мед. Това вещество е важно при хората, които страдат от анемия или остеопороза. Манганът пък пази хрущялите и ставите от износване. Калцият в тях ни помага да имаме по-здрави кости. И не на последно място – в бразилския орех няма глутен.
Освен за храна много често ядката се ползва и в козметиката. От бразилския орех се приготвя масло, което според редица масажисти е лековито.