Албена Петрова е шеф-готвач на един от най-новите и престижни ресторанти в Бургас, отличен в различни кулинарни класации през миналата година, и вече 20 години трупа опит в готварската професия. Заради нестандартно приготвените български гозби, тя е популярна сред колегите си и често до нея се допитват и майстори от чужбина.
- Кое е най-интересното нещо, което ще намерят клиентите във вашето меню?
- Като цяло кухнята е българска, но просто начинът на поднасяне е моето виждане, а то е малко нестандартно. Какво биха намери ли?! Може би свинското с роладе и сини сливи, което си е точно българско с орехите и сините сливи, национално ястие. Поднесено много нестандартно. Също така баницата с тиква и моето виждане е наложено там, в нея реално присъстват всички съставки, но няма нищо общо с баницата с тиква. И крема от рози, наистина нещо много българско.
- Къде учихте тези кулинарни шедьоври?
- Образованието ми е хлебар и сладкар, но впоследствие в течение на годините станах и готвач. Специализирах гурме кухнята и така започнах да експериментирам различни вкусове. Смесвам сладко, солено и кисело, така създавам най-различни ястия.
- Всичко ли е по-ваша идея и реализация?
- Да. Като цяло идеята и реализацията са мои. Всичко, което ми е харесало, аз съм превърнала в рецепта. Или част от нещо, което съм видяла и ми е направило впечатление или нещо, което се е получило случайно. Буташ без да искаш буркана, пада подправката и става ситуацията. Ето виждате каква лудница е в кухнята, понякога в бързината се получават интересни неща.
- Случвало ли се е да няма нещо в менюто и клиент да поиска да го приготвите?
- Да, случвало се е. Клиент си избира две съставки и казва искам от тях да ми приготвите яденето. Макар в менюто да няма традиционни салати, винаги клиентите могат да си ги поръчат. Не сме избягали от тях- шопска, селска, мешана и т.н. Наблегнали сме на здравословното ядене. Използва се много нахута, червената леща. А и за мен българинът много напредна в яденето. Вече не е сложи голямата чиния, с голямото парче месо и това ще се храня само.
- Кой е най-големият фен на вашата кухня?
- За тук не знам. А за семейството – казват, че обущаря ходи бос, а на готвача не му било сготвено вкъщи. Аз денонощно съм тука. Така че едва ли някой вкъщи ще опита от това, освен ако не дойде в ресторанта. Но аз готвя с много подправки, а това не се харесва на семейството ми. Хората имат различни вкусове. Надявам се да сме нацелили вкусът на повечето клиенти.