Топ 5 на храните, които ни правят по-млади

Топ 5 на храните, които ни правят по-млади Лакомник
Топ 5 на храните, които ни правят по-млади
Автор:Лакомник

Има някои храни, които могат да помогнат на тялото ни да се подмлади. Събрахме за вас топ пет на продуктите, които могат да смъкнат няколко години от възрастта ни.

И да караме направо към съществената част. Само един съвет – добре е да въведете тези храни в дневното си меню.

 

Зелени зеленчуци

Въпреки че това вече звучи като клише, истината е, че тялото ви има нужда от антиоксидантите в спанака, брюкселското зеле, листата от цвекло. Освен антиоксиданти, те съдържат големи количества фолиева киселина, калций и селен. А това са важни вещества за костите и очите ни. Могат да ни спасят дори от рака. Спират развитието и на алцхаймер.

 

Кайсии

По-често сте чували, че те съдържат много калории, отколкото, че в тях има страшно много полезни вещества. Оранжевият им цвят обаче се дължи на каротеноидите. Те много бързо намаляват нивата на лошия холестерол. Освен това ни помагат да се предпазим от сърдечни заболявания, които покосяват все повече хора всеки ден. Освен, че пазят очите ни, каротеноидите се грижат за младежката ни кожа и гъстата ни лъскава коса. Ако наблягате на кайсиите, както и на морковите, много бързо ще забравите и за проблемите с щитовидната жлеза.

 

Горски плодове

Няма значение какви горски плодове обичате – дали става дума за ягоди, малини, боровинки, къпини. Те съдържат вещества, които предпазват от някои инфекции, подмладяват паметта ни и дори ни пазят от рак. Къпините и ягодите ще ви отърват и от някой и друг инфаркт. Боровинките пък ще спрат алцхаймера.

 

Домати 

Доматите, които режете вечер за шопската салата са като истински спасителен пояс за вашето здраве и ви връщат младостта, смятат лекарите. Германски учени стигнали до извода, че доматите възвръщат младежкия вид на кожата. Особено подходящо е да се храните с тях през лятото – предпазват откритите части на тялото от парещите лъчи на слънцето.

Ако поръсите доматите със зехтин ще забравите и за бръчките. Мъжете пък ще снижат риска от рак на простата с до 34%.

 

Сурови бадеми

Бадемите и то по-точно суровите, набавят на тялото ни вит. Е. Само около 100 г от тях ни дават необходимата дневна доза от веществото. Ако сте на възраст над 65 години, витаминът ви е крайно необходим. Лесно и бързо той подобрява функциите на тялото и забързва рефлексите. Също така няма да имате проблеми с равновесието. Вит. Е изчиства мускулите и нервната система от свободните радикали. 

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц