Фолкпевицата Теодора открива хранителното богатство на нахута преди години. Оттогава редовно експериментира и го прилага в свои рецепти. Редовно похапва и хумус. Това е салата с пасиран нахут, зехтин и подправки.
Необходими продукти:
500 г нахут
50 г телешко месо за готвене
4-5 с.л. зехтин
2-3 глави лук
1-2 моркови
2-3 с.л. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
черен пипер
джоджен
Начин на приготвяне:
Телешкото се нарязва на дребни кубчета и се запържва в зехтина, за предпочитане в тенджера под налягане. След това добавяме дребно нарязания лук, морковите, доматеното пюре, червения пипер и нахута (предварително накиснат около 5-6 часа във вода). Посоляваме на вкус и добавяме вода 2 пръста над продуктите. Захлупваме и варим 40-50 минути.