Джоланът се насича на парчета. Ако се ползва месо, то се обезкостява и се нарязва на порции. Залива се със студена вода и се вари на силен огън. При кипване се отстранява пяната. Прибавят се 10 зърна черен пипер и се посолява на вкус. Варенето продължава на слаб огън. Когато месото се полусвари, се слагат лукът, нарязан на четвъртинки, и морковите и целината, нарязани на кубчета. Преди това се настъргва с ренде 1 супена лъжица от морковите, които се използват по-нататък за оцветяване на вареното.
Картофите се нарязват на едри парчета и се слагат преди последните 30 минути, а червените домати - малко преди отстраняването от огъня. Кравето масло се сгорещява, прибавят се настърганите моркови, запържват се съвсем леко и се прибавят към вареното. Отстранява се от огъня. Наръсва се със ситно нарязан магданоз и целина на листа. Поднася се с оцет, млян черен пипер и хрян.