Супа от брюкселско зеле с шунка

Супа от брюкселско зеле с шунка Лакомник

Ароматна и полезна идея за вечеря

Супа от брюкселско зеле с шунка
Време за приготвяне
Приготвяне
60 минути
Порции
Порции
6
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

500 г замразено или прясно брюкселско зеле

2 моркова

40 г краве масло

2 с.л. брашно

800 мл зеленчуков бульон

смлян черен пипер на вкус

щипка индийско орехче

150 г шунка

200 мл готварска сметана

2 жълтъка

магданоз за поръсване

Начин на приготвянe

Зелето се почиства и измива.Морковите се обелват и се нарязват на полушайби. В тенджерата се разтопява кравето масло. Прибавят се зеленчуците и се задушават няколко минути. Поръсват се с брашно и продължават да се задушават 1-2 минути. При непрекъснато бъркане се сипва бульонът. Супата се кипва. Подправя се с индийско орехче и черен пипер. Вари се на тих огън 10 минути. В това време шунката се нарязва на кубчета, а сметаната се разбива с жълтъците. Супата се сваля от котлона. Сипва се разбитата сметана с жълтъците, като се разбърква непрекъснато. Супата се връща на котлона и се загрява, но без да се кипва. Прибавя се шунката и огънят се изключва. Супата се похлупва и се оставя да престои 10 минути. Разпределя се по чинии. По желание се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц