След много пътешествия по света, сега искаме да ви върнем в родината. В един от краищата й се намира китната Странджа планина. Вкусовете там са преплетени дотолкова, че лесно можете да се заблудите, че хапвате ястие от Близкия Изток.
Мусака
Необходими продукти:
350 г агнешка кайма
100 г ориз
1 вр. пресен лук
1 морков
1 домат
5 тиквички
копър
магданоз
чубрица
джоджен
сол
За заливката:
2 яйца
кисело мляко
препечено брашно
Начин на приготвяне: Нарязваме на ситно лука и моркова. Запържваме ги. Добавяме каймата и я разбъркваме добре с останалите продукти в тигана. Едва след 10 минути се добавя оризът и останалите продукти – тиквичките и подправките. Накрая нарязваме и домата и добавяме и него. Посоляваме, доливаме малко вода и прехвърляме цялата смес в дълбока тава. Печем на 180 градуса. Малко преди оризът да се е сварил напълно, мусаката се залива със заливката. Оставяме да се пече още малко, докато хване апетитна коричка.
Кебап
Необходими продукти:
500 г свинско месо
150 г домати
лук
1 скилидка чесън
червен пипер
1 к. ч. червено вино
кисели краставички
люта чушка
лимон
черен пипер
чубрица
Начин на приготвяне: Месото се изчиства добре от жилите и тлъстините, ако не е филе. След това се нарязва на едри парчета. Поръсва се само с черен пипер и се запържва. Нарязваме на ситно лука и го добавяме. Същото правим с краставичките, чесъна и доматите. Оставяме да се задушат добре. Поръсваме с малко брашно. Пържим за минута. Поръсваме с подправките, наливаме и виното. Наситняваме лютата чушка и я добавяме в сместа. Накрая добавяме и малко лимон на вкус. Прехвърляме сместа в тавичка, наливаме костен бульон и оставяме да се задуши във фурната за около 15-18 минути.
Боб
Необходими продукти:
3 агнешки пушени кокала
400 г боб
червена чушка
люта чушка
червен пипер
Начин на приготвяне: Слагаме боба да се вари. В друга тенджера сваряваме и пушените кокали. Когато фасулът стане готов и поизстине, го разделяме на две. Едната половина правим на каша и добавяме към другата. Наливаме и бульона. Запържваме малко червен пипер и добавяме и него към боба. В купичка смесваме малко захар и оцет. Към тях добавяме и нарязаната на ситно люта чушка. Поднасяме лютата смес като добавка към сготвения фасул.
Баница
Необходими продукти:
500 г точени кори
500 г кайма
2 моркова
1 глава лук
1 домат
1 скилидка чесън
черен пипер
червен пипер
кимион
сминдух
магданоз
Начин на приготвяне: Задушаваме нарязаните на ситно зеленчуци, без домата. Него добавяме накрая. След няколко минути добавяме и каймата. Оставяме всичко да се задуши. Поръсваме с подправките. Накрая нарязваме и магданоза и слагаме и него. Сваляме от котлона, за да изстине. Започваме да правим баницата, като на всеки пласт използваме по две кори. След това действаме по класическия метод – малко плънка и завиваме двете кори на руло. Когато баницата е готова, отгоре нарязваме малки парченца масло. Печем в предварително загрята фурна до 180 градуса. Оставяме я за 25 минути.
Капама
Необходими продукти:
1 кг заешко месо
2 глави лук
праз
2 моркова
150 г гъби
чесън
1 печена чушка
дафинов лист
бахар
черен пипер
червен пипер
1 ч. ч. червено вино
Начин на приготвяне: Нарязваме месото на едри парчета. Оставяме го накиснато във вода за 2 часа. След това го запържваме. Когато стане готово, го прехвърляме в пръстен гювеч. Останалите продукти се нарязват на ситно. Задушават се. Доливаме виното. Нарязваме на ситно печената чушка и слагаме и нея. Оставяме да ври за малко. Наливаме сместа в гювеча и слагаме да се пече за поне 2 часа при 180 градуса.