Средиземноморската кухня е доказано здравословна
От векове лекари и експерти са категорични, че тайната на дълголетието и хубавото тяло се крие в рецептите на народите от Средиземноморието. Подправки има, но те няма да ви се натрапят. Освен това зехтинът ще ви даде сили без излишна тежест. Суровите маслини пък дават енергия на косата и кожата. Какво повече може да иска човек от своето меню?
Ципура
Необходими продукти:
2 ципури
Сол
Лимонов сок
черен пипер
зехтин
Начин на приготвяне: Изчистваме и измиваме рибите. Правим разрези от двете страни. Посоляваме ги и ги поръсваме с пипера. Заливаме с лимоновия сок. Оставяме да престои около половин час, за да поеме подправките. Можем по желание да натъркаме от всички страни със зелени подправки. Нареждаме ципурите в намазнена тава. Поливаме рибите с малко зехтин. Печем на 200 градуса за около половин час. Хубаво е и гарнитурата да е овкусена със същия сос.
Тирамису
Необходими продукти:
400 г бишкоти
500 г сирене Маскарпоне
3 яйца
150 г захар
ванилия
портокалова кора
2 с. л. вино
2 ч.ч. кафе еспресо
какао на прах
шоколад
Начин на приготвяне: Разбиваме сиренето с миксер. Към него добавяме ванилията. Настъргваме кората от портокала. След това идва ред на жълтъците, които се разбиват със захарта. Добавяме към сирената смес. Белтъците бием на сняг. Слагаме и тях в голямата смес и започваме много внимателно да разбъркваме. Оставяме да се охлади добре. През това време приготвяме силно еспресо и го смесваме с виното. Взимаме дълбока форма. Нареждаме на дъното бишкотите, като предварително топим всяка една от тях във винената смес. Намазваме ги с малка част от крема. Посипваме какао на прах. Отгоре идва ред на нов пласт бишкоти. Продължаваме по същия начин докато ни свършат продуктите. Добре е да завършим сладкиша с крем. Оставяме да се охлади поне едно денонощие.
Талятеле
Необходими продукти:
Талятеле
броколи
За соса:
500 г телешка кайма
голяма глава лук
2 моркова
чесън
червено вино
зехтин
100 г бекон
доматено пюре
500 гр домати
Сол
дафинов лист
черен пипер
Начин на приготвяне: Запържваме бекона в предварително загрят зехтин. Добавяме нарязания лук и пресования чесън. След това слагаме каймата и след като леко се запържи идва ред на виното. Когато то изври добавяме доматите, пюрето и подправките, както и 200 мл. прясно мляко. Оставяме да къкри 40 минути. През това време сваряваме пастата и бланшираме броколитте. Нареждаме талятелите и броколите и поръсваме със соса.
Салата
Необходими продукти:
4 рака
1 дафинов лист
3 с. л. лимонов сок
1 морков
Горчица
Майонеза
Черен пипер
Начин на приготвяне: Раците се сваряват, заедно с дафиновия лист за около 15 минути. Във водата трябва да има още лимонов сок и моркова. Когато станат готови, можете да ги оставите да покиснат още известно време. Извадете само месото от раците. Подредете го като за сервиране. Пригответе сос от майонезата и горчицата и залейте ястието с него. Накрая поръсете с черния пипер.
Спанак
Необходими продукти:
2 ч. ч. сварен ориз
250 г спанак
50 г масло
1 скилидка чесън
Сол
Черен пипер
1 яйце
50 мл сметана
Кашкавал
Начин на приготвяне: Спанакът се измива добре и се накъсва. Задушаваме заедно с маслото, сметаната и подправките. Там се слага и чесънът. Махаме от огъня и поръсваме обилно с настърган кашкавал. Чукваме яйцето отгоре и разбъркваме много добре. След това разбъркваме и добре с ориза. Прехвърляме в тавичка и оставяме да се пече за кратко.