Спелтата е едно от най-древните жита на планетата и дори се спори дали е по-старо от лимеца. Историците го наричат "пшеницата на фараоните". Определено древните хора са знаели как да избират храната си - спелтата се слави с изключителва чистота и издържливост. Полезните вещества в нея са в големи количества, а глутенът е доста по-малко отколкото в обикновеното хлебно жито. Което го прави подходящ за хората със стомашни проблеми.
Друга особеност на спелтата е, че тя се разтваря във вода. А това означава само едно - лесно се преработва от тялото ни, подобно на кремсупа.
Тук е мястото да споменем, че когато съставките й навлязат в кръвта, те бързо подобряват кръвообращението, понижават пулса, подобряват функцията на бъбреците. Знаете, че според редица експерти, обикновеното хлебно жито задръства червата ни. Спелтата прави обратното - пречиства храносмилателната ни система.
Но нейните положителни качества не спират до тук. Освен вкуснотии, от нея могат да се правят и природни лекарства. Смята се, че каша от древното жито помага, ако се постави на болното място. В цяла Европа пък са популярни възглавници, пълни само с обвивките на спелтата. Експертите са убедени, че те са невероятно оръжие срещу стреса и ни помагат да се наспиваме по-бързо. В Германия и Швейцария се препоръчват за деца.