Содена питка

Содена питка Лакомник
Содена питка
Време за приготвяне
Приготвяне
2 часа
Порции
Порции
6
Автор
Мария Недялкова Габрово
Лакомник Необходими продукти

За питката:
500 г брашно
400 г кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
4-5 с.л. олио
1 яйце
За плънката:
1/2 ч.ч. ориз
500 г спанак/коприва
1 връзка пресен лук

Начин на приготвянe

Първо се приготвя плънката по следния начин: оризът се сварява в подсолена вода до готовност. Запържват се лукът и спанакът, докато омекнат. Свалят се от котлона и към тях се прибавят свареният ориз и сол. След като плънката изстине, се разстила на дъното на тавичка с диаметър 26 см. Върху нея се изсипва тестото за питката, приготвено по следния начин: към киселото мляко първо се прибавя содата, а след това - солта, яйцето и олиото. Най-накрая се добавя брашното. Получава се меко лепнещо тесто, което се бърка с лъжица. Пече се в предварително загрята фурна на 220°С. След като питката поизстине, се нарязва на парчета, които при сервирането се обръщат с плънката нагоре.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц