Блатовете се пекат в две различни тавички, малката е с диаметър 16 см, а голямата е с диаметър 26 см. За големия блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар (чашата е от големите за чай, които сега се продават, от 300 мл, а захарта е около 180 грама). Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода. Прибавяме жълтъците към белтъците, бъркаме без спиране, добавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка, прибавяме и 1 ванилия. Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 градуса за около 30-35 мин, докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби ), ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът. И така, имаме 2 големи блата. За малкия блат са необходими 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същия начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата. На една страна оставяме блатовете изпечени, а през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 мл вода, 300 г кристална захар, 4 ванилии и 10 капки ромова есенция. Като заври водата, слагаме захарта и ври така 10 мин. Слагаме ванилията и есенцията от ром, разбиваме сметаната с миксера до сгъстяване и като се обърне купата надолу, значи е разбита добре и може да се шприцова с шприц за торти.