Любим десерт с неустоим аромат
Орехите, канелата и 2 с.л. захар се омесват заедно. Листите за баница се разстилат. Режат се на дълги ленти с ширина 10- 15 см. Взема се двойка ленти. Маже се с разтопено краве масло. В единия край се слага по 1 ч.л. от плънката. Сгъва се на триъгълник. Тригуните се редят в намазана с краве масло, тава. Пекат се на умерена фурна до порозовяване. Оставя се да изстинат. В тенджера се налива 700 мл вода. Добавя се 200 г захар и съдът се поставя на включен котлон. Когато заври водата се разбърква за да се разтвори добре захарта. Добавя се щипка сол и настъргана кора от половин лимон. С горещия яроматен сироп се нзаливат тригунките. Покриват се добре с памучни кърпи. Оставят се за едно денонощие на хладно място да си поемат сиропа. Поднасят се по 2 тригунки поляти със сироп.