
Дозата е една супена лъжица

Дребните и незабележими на пръв поглед семена са истинска бомба от витамини, минерали и какви ли още не полезни неща. Концентрацията им е толкова голяма, че можете да изядете само шепа от тях и ще си набавите повечето от важните за тялото вещества. Освен това те помагат да няколко здравословни проблема наведнъж.
Ким
Позабравеният в последните години ким е изключително силен и се препоръчва на кърмещи майки и родилки. Ако пък сдъвчете няколко, със сигурност ще забравите за лоший дъх, дори и преди това да сте яли чесън.
Конопено семе
Този вид семена са богати на фибри. Още след първата доза полезни вещества, сърцето и стомахът ви ще заработят по-добре. Освен това, ще намалят нивата на холестерола, косата ви ще започне да расте по-бързо, а кожата ви ще придобие младежки вид.
Чиа
Невероятните семенца на чиата съдържат огромни количества желязо, калций, магнезий, фибри, фолиева киселина. Затова са полезни за костите и зъбите, на сърцето и на нивото на холестерола. Хубаво е да се приема и от диабетици, защото нормализира нивото на захарта в кръвта. Препоръчва се и в някои диети, защото оставя чувство за ситост. Подобно по действие е лененото семе.
Мак
Едва една супена лъжица от тези семена дава на организма ви 13 на сто от дневната доза калций, заедно с желязо, мед, калий и магнезий. Когато се добави в тесто или картофи, се задържа по-дълго в тялото.
Сусам
Ако искате да се радвате на всички вещества, които сусамът притежава, трябва да го хапвате небелен. Половината от полезните витамини и минерали се съдържат именно в обвивката му. Не е трудно да се добави към едно или друго ястие, защото си подхожда чудесно както със солени, така и със сладки храни.
Копър
Неговите семена са безценен помощник про болки в стомаха на деца и възрастни. Причината е, че в тях има много фибри. По този начин не се образуват и газове.
Тиква
Семките от тиква, подобно и на нейната месеста част, са богати навитамин Е, цинк, мед, желязо, калций, калий, фосфор. Модерните кулинари препоръчват те да се ядат без дори да се пекат. Когато са добавени в салати, можем да избегнем прекаляването с тях. Защото не бива да забравяме, че те са силно калорични.
Диня
Детската закачка, че ако глътнеш семка от диня, то такава ще порасте в стомаха ти само само хлапашки шеги. Защото в малките черни ядки има огромни количества протеини. Имат и цинк, който дава блясък на косата.
Анасон
Анасонът и неговите семена дават на тялото ни различни вещества от копъра. Макар и да се смята, че двете подправки са до някаква степен взаимнозаменяеми, когато става дума за химия, нещата са доста по-различни. Една супена лъжица семена от анасон ви дава 14% от препоръчителната дневна стойност на желязо. Безценен е по време на епидемии, защото действа като природен антибиотик.
Слънчоглед
Накрая не бива да пропускаме и краля на всички малки, но полезни храни - слънчогледовите семки. Те са евтини, а доставят на организма витамините A, Е и D. И като добавка - минералите фосфор, калий и магнезий. Не можем да пропуснем и третата група полезни за здравето ни вещества - желязо, селен, цинк, йод и натрий.
