Всички продукти, с които се прави козунакът по селски, трябва да са пресни, за да се получи наистина добър козунак. Разтваря се маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като трябва да се получи гъста каша. Маята трябва почти веднага да започне да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна.
Разбиват се яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавят се всички останали продукти и ароматите, без маслото, и се замесва.
Първо се премесва, захваща се тестото, удря се в плота, добавя се мазнина и брашно, меси се, удря се и така, докато се направят поне 100 удара в плота.
Готовото тесто се покрива с кърпа в съд и се оставя да втаса за 1 нощ.
Мармаладът трябва да е много гъст. По желание може да се добавят и парченца локум. От тази доза може да се приготвят 2 големи козунака или повече по-малки. Правят се под формата на плитка, като се сплитат 3 продълговати парчета, между които се слага сладко, локум, натрошени орехи.
Може да се оформят и кръгли козунаци. Готовите козунаци отново се оставят да втасат. Най-накрая се намазват с четка с разбитите жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана.
Слагат се да се пекат на 190 градуса до готовност. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.