Селски козунак

Селски козунак Лакомник
Селски козунак
Време за приготвяне
Приготвяне
Порции
Порции
0
Автор
Лакомник
Лакомник Необходими продукти

2 кг брашно 

400 г краве масло
400 г захар
500 мл прясно мляко
60 г мая 
12 яйца (2 жълтъка от тях за намазване)
1-2 лимона - настърганата кора
5 ванилии 
ядки - натрошени орехи
мармалад от шипки или др.
парченца 
локум - 
по желание
стафиди - по желание

Начин на приготвянe

Всички продукти, с които се прави козунакът по селски, трябва да са пресни, за да се получи наистина добър козунак. Разтваря се маята с малко от топлото прясно мляко, малко захар и брашно, като трябва да се получи гъста каша. Маята трябва почти веднага да започне да става на мехурчета, което значи, че е добра и прясна. 

Разбиват се яйцата (без 2 жълтъка) със захарта и останалото затоплено мляко. Добавят се всички останали продукти и ароматите, без маслото, и се замесва.

Първо се премесва, захваща се тестото, удря се в плота, добавя се мазнина и брашно, меси се, удря се и така, докато се направят поне 100 удара в плота.

Готовото тесто се покрива с кърпа в съд и се оставя да втаса за 1 нощ.

Мармаладът трябва да е много гъст. По желание може да се добавят и парченца локум. От тази доза може да се приготвят 2 големи козунака или повече по-малки. Правят се под формата на плитка, като се сплитат 3 продълговати парчета, между които се слага сладко, локум, натрошени орехи.

Може да се оформят и кръгли козунаци. Готовите козунаци отново се оставят да втасат. Най-накрая се намазват с четка с разбитите жълтъци с малко прясно мляко, олио или сметана.

Слагат се да се пекат на 190 градуса до готовност. Ако козунакът започне да прегаря отгоре, покрийте го с алуминиево фолио и доизпечете.

Най-четени
Лакомник
Затвори
Затвори
Анкета
стрелка
Колко време отделяте най-често за приготвянето на вечерята?
Виц